Svet 27.8.2013 6:00

V Wiemarju razstava Duhovne sorodnosti

Weimar, 27. avgusta - V Schillerjevem muzeju v Weimarju so na ogled postavili razstavo, ki priča o kulturnih vezeh v Goethejevem času med Weimarjem in Veliko Britanijo. Pod naslovom Duhovne sorodnosti je na ogled 91 grafik in risb iz zbirke britanskega zasebnega zbiratelja Charlesa Booth-Clibborna in 21 del iz grafične zbirke fundacije Klassik v Weimarju.

Razstava dokumentira prelomni čas v umetnosti po francoski revoluciji. Med drugim so na njej z deli zastopani Philipp Otto Runge, Caspar David Friedrich in Heinrich Wilhelm Tischbein, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Razstava se posveča vsem velikim temam tistega časa - nasprotju med mediteransko in severnjaško krajino, epskim tematikam, kot so bile pesmi o Nibelungih, Homerjevo delo ali srednjeveške zgodbe, pa tudi globoka krščanska pobožnost. "Tu smo zbrali najpomembnejša imena romantike," je dejal vodja zbirk fundacije Klassik Hermann Mildenberger.

Britanski zbiratelj Booth-Clibborn je zbirko umetnosti Goethejevega časa začel ustvarjati leta 1994. V letih 2011/12 so bila dela na ogled v Britanskem muzeju, kjer je razstava naletela na dober odziv. V Weimarju bo v nekoliko dopolnjeni obliki na ogled do 3. novembra, še piše dpa.