EPK 2012 26.8.2013 17:58

Na mariborski občini napovedali kazenski pregon odgovornih na zavodu EPK

Maribor, 26. avgusta - Mariborska občina je napovedala kazenski pregon odgovornih na zavodu Maribor 2012, ki je vodil Evropsko prestolnico kulture. Likvidacijskemu upravitelju predlaga, da "zaradi ugotovljenih nepravilnosti zoper odgovorne osebe sproži postopke z naznanitvijo domnevnih kaznivih dejanj zlorabe uradnega položaja in pravic ter oškodovanja javnih sredstev".

Kot so danes sporočili z občine, so do tega sklepa prišli po pregledu končnega poročila o opravljeni izredni reviziji pravilnosti poslovanja javnega zavoda Maribor 2012 - EPK za leto 2012 in del leta 2013.

"Mestna občina Maribor (MOM) je identificirala področja, na katerih je prišlo do težjih kršitev. Gre predvsem za področje javnega naročanja, sklenitev podjemnih pogodb brez predhodnega soglasja MOM, kljub predhodno podanemu nesoglasju k sklenitvi novih delovnih razmerij oziroma podaljšanju obstoječih ter izdajanja naročilnic."

Izredna notranja revizija, ki jo je naročila mariborska občina, je po nedavnem poročanju časnika Večer prišla do zaključka, da je bil sistem notranjih kontrol v zavodu Maribor 2012 pomanjkljiv. Javni zavod naj ne bi vedno sledil načelom učinkovitosti, gospodarnosti in javnega naročanja, kar nekaj nepravilnosti naj bi bilo ugotovljenih tudi pri sklepanju pogodb z zunanjimi sodelavci in zaposlovanju.

"Posledično se aktivnosti ne izvajajo vedno na način, ki bi zagotovil pravilno, transparentno in smotrno porabo proračunskih sredstev Mestne občine Maribor," je po navedbah časnika v končnem poročilu o opravljeni izredni reviziji v zavodu Maribor 2012 za lansko leto in prve tri mesece letošnjega leta ocenila revizorka Špela Kramberger.

Zavod je sredi letošnjega leta prenehal obstajati, njegova direktorica Suzana Žilič Fišer pa še vedno vztraja, da so vedno delovali skladno s priporočili in zahtevami občine. Kot je povedala danes za STA, z vsebino revizijskega poročila še vedno ni seznanjena, prav tako ne ve, kakšne postopke je občina zdaj sprožila proti nekdanjim zaposlenim v zavodu. O napovedi kazenskega pregona je izvedela iz medijev, zato je ne želi komentirati.

"Ne vem, za kaj gre. Vse skupaj se mi zdi že smešno, če ne že bizarno," je dejala in spomnila, da je likvidacijski upravitelj Sašo Drobnak, ki je bil na zavodu zaposlen kot vodja pravne službe, torej je on nadziral zakonitost postopkov. Žilič Fišerjeva je ponovno zatrdila, da je zavod vedno deloval zakonito, za kar so tudi uvedli dodatne postopke nadzora.