Svet 28.8.2013 0:30

Na beneškem Lidu začetek 70. filmskega festivala

Benetke, 28. avgusta - V Benetkah se bo drevi s projekcijo znanstveno-fantastičnega filma v 3D tehniki "Gravity" (Gravitacija) mehiškega režiserja Alfonsa Cuarona začela jubilejna, 70. filmska Mostra. Festival vsako leto privabi množico filmofilov in paleto zvezdnikov velikega kova, za zlatega leva za najboljši film pa se letos poteguje 19 filmov.

Italija, Benetke. Beneški filmski festival se bo danes začel s filmom "Gravity" Alfonsa Cuarona. Foto: Xihua/STA Arhiv STA

Italija, Benetke.
Beneški filmski festival se bo danes začel s filmom "Gravity" Alfonsa Cuarona.
Foto: Xihua/STA
Arhiv STA

V tekmi za prestižno festivalsko nagrado so med drugimi "Child of God" (Božji otrok) v režiji Jamesa Franca, "Under the Skin" (Pod kožo) Jonathana Glazerja, "Philomena" režiserja Stephena Frearsa ter "La jalouise" (Ljubosumnost) Philippa Garrela.

Eden najstarejših filmskih festivalov na svetu bo jubilej obeležil s projektom Benetke 70. K ustvarjanju priložnostnega filma so povabili več kot 70 filmskih avtorjev z vsega sveta, praviloma tistih, ki so na festivalu že osvojili kakšno nagrado. Med njimi je tudi slovenski režiser Jan Cvitkovič.

Slovenijo bo na festivalu v programu Mednarodnega tedna kritike zastopal tudi Rok Biček s svojim prvencem Razredni sovražnik. V omenjenem programu bo prikazana tudi slovenska manjšinska koprodukcija "Zoran, il mio nipote scemo" (Zoran, moj nečak idiot) v režiji Mattea Oleotta.

Mednarodni žiriji letošnjega festivala predseduje Bernardo Bertolucci, ki je ob imenovanju dejal, da beneški filmski festival "uspe raziskovati najbolj skrivnostne filmske niše najbolj skrivnostnih držav na svetu".

Kot vsako leto bodo v sklopu Mostre podelili tudi zlatega leva za življenjsko delo. Ob 70. jubileju festivala ga bo prejel ameriški režiser William Friedkin.

Mostra bo v Benetkah potekala do sobote, 7. septembra, ko bodo na sklepni slovesnosti razglasili dobitnike festivalskih nagrad.