Svet 29.8.2013 4:00

Borisu Pahorju se bodo ob jubileju poklonili še v Trstu

Trst, 29. avgusta - Po ponedeljkovem velikem slavju ob 100. rojstnem dnevu pisatelja Borisa Pahorja v Ljubljani, se mu bodo danes poklonili tudi v "njegovem" Trstu. V veliki dvorani Slovenskega stalnega gledališča bo potekal dogodek Vse najboljše, Boris Pahor! v režiji Nede R. Bric, ki ga pripravljajo kulturni in politični predstavniki slovenske manjšine.

Ljubljana, SNG Opera in balet Ljubljana. Pisatelj Boris Pahor. Foto: Tamino Petelinšek/STA

Ljubljana, SNG Opera in balet Ljubljana.
Pisatelj Boris Pahor.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Prireditev Vse najboljše, Boris Pahor! je dvojezični umetniški poklon pisatelju. Briceva je Pahorju ob visokemu življenjskemu jubileju želela pripraviti veliko praznovanje: "Prireditev naj bo praznik življenja enega najboljših, najplodovitejših in najprodornejših pisateljev našega, pa tudi prejšnjega časa, saj je 100 let doba, ki v sebi nosi tolikšno raznolikost dogodkov, pomenov in neštetih sprememb, da si jih je skoraj nemogoče predstavljati. Da je vse to zajeto v življenju enega samega človeka, pa je nekaj, čemur se lahko le poklonimo."

Hkrati je Briceva na proslavi želela poudariti tudi Pahorjevo svetovljansko razgledanost in čutenje, saj je pisatelj s svojim mednarodnim uspehom in številnimi prevodi njegovih del postavil slovenski narod na zemljevid sveta. Slavljenca bo postavila v središče praznovanja, skupaj z igralci in glasbeniki se bo pojavil na odru in na videu Polone Zupan, ki bo osvetljeval ključne trenutke njegovega življenja, so sporočili iz gledališča.

Pahor slovi po tem, da ob vsaki priložnosti pove, kar v tistem trenutku misli ali čuti. Tako je bilo tudi v ponedeljek, ko je tekom jubilejnega dne odprl vse teme, ki so zanj pomembne, kot so opozarjanje na nacistične in fašistične grozote in na komunistično diktaturo ter na težave manjšinskih narodov, predvsem v povezavi z jezikom. Pozval je tudi k iskanju sporazumne rešitve, ki bi Slovenijo kot državo, brez spotik glede zgodovinskih dejstev, popeljala v svetlejšo, enotnejšo prihodnost.