Svet 30.8.2013 5:30

V Dubrovniku snemajo tudi četrto sezono Igre prestolov

Zagreb, 30. avgusta - Tudi četrto sezono priljubljene televizijske nadaljevanke Igra prestolov snemajo v Dubrovniku. Mesto je tako od srede naprej že tretje leto zapored za nekaj tednov postalo mesto iz domišljije, Kraljevi pristanek. Prve letošnje prizore so posneli v arboretumu Trsteno z igralkama Gwendoline Christie in Natalie Dormer.

Producenti ameriške televizijske hiše HBO so se odločili, da bodo v Dubrovniku snemali na trdnjavah Minčeta in Bokar, pa tudi v starem mestnem jedru, parku Gradec in hotelu Belvedere. V priljubljenem hrvaškem turističnem mestu bodo tako v teh dneh snemale še televizijske zvezde, kot sta Sophie Turner in Tony Way.

Ekipe HBO bodo letos v Dubrovniku dober mesec, za snemanje pa so angažirali tudi na stotine domačih statistov. Zatem bodo prvič snemali tudi v Splitu. Predvajanje četrte sezone, ki so jo pred Hrvaško začeli snemati na Islandiji in Irskem, bodo začeli spomladi 2014, so napovedali v HBO.

Direktor hrvaškega avdiovizualnega centra Hrvoje Hribar je dejal, da bo HBO letos na Hrvaškem porabila za snemanje približno 40 milijonov kun (5,3 milijona evrov), obenem pa bodo dobili približno osem milijonov kun (1,1 milijon evrov) od hrvaške države, ki subvencionira producentske hiše.

Dubrovniški župan Andro Vlahušić, ki je spremljal snemanje prvih letošnjih kadrov v Dubrovniku, je ob tem poudaril, da so letos turistične agencije že organizirale obiske navdušencev nad nadaljevanko, ki so so želeli v živo ogledati Kraljevi pristanek.

Tri sezone Igre prestolov je spremljalo več kot 100 milijonov gledalcev, nadaljevanka pa je bila tudi večkrat nagrajena.