Slovenija 30.8.2013 6:00

Na Reviji slovenskega dokumentarnega filma 3 dni 3 predpremiere

Maribor, 30. avgusta - Na 2. Reviji slovenskega dokumentarnega filma, ki se danes začne v Mariboru, bo v treh dneh na ogled 14 dokumentarnih filmov po izboru programske selektorke Hanke Kastelicove. Od tega bodo trije filmi prikazani predpremierno. Poleg tega bo na ogled še sedem kratkih filmov režiserja Maka Sajka, ki si je letos prislužil poseben poklon.

Revijo, ki je luč sveta ugledala lani v okviru Evropske prestolnice kulture (EPK), bo uradno odprl mariborski župan Andrej Fištravec, ki bo nagovoril zbrane v Sodnem stolpu. Sledila bo predpremiera filma Mama Evropa režiserke Petre Seliškar, ki je intimen dialog med materjo in njeno petletno hčerko.

Osrednji del programa je razdeljen na dve kategoriji: DOKU zdaj in DOKU retro. Selektorica programa prve je Hanka Kastelicova, sicer glavna producentka HBO Europe za dokumentarni film, ki je pregledala 72 slovenskih dokumentarnih filmov in jih izločila 14.

Med omenjenimi 14 filmi bodo vsak dan revije enega prikazali predpremierno. V soboto bo to film Otroci na čakanju režiserke Haidy Kancler, ki skozi pripovedi posameznikov razkriva stanje rejniškega sistema pri nas. V nedeljo pa bo predpremiera filma Polmesec nad planikami režiserja Žige Virca, ki govori o prvi džamiji v Alpah, ki je bila leta 1916 zgrajena v Logu pod Mangartom.

V sekciji DOKU retro se bodo poklonili filmskemu velikanu Maku Sajku in prikazali njegovih sedem kratkih dokumentarnih filmov po avtorjevem izboru. Sajko je častni član Društva režiserjev Slovenije in prejemnik nagrade Prešernovega sklada in Badjurove nagrade za življenjsko delo.

V DOKU pogovorih bodo spregovorili o prihodnosti slovenskega dokumentarnega filma in festivalskem razvoju, na DOKU delavnicah pa bodo producirali nove kratke slovenske dokumentarne filme. Revija bo tudi letos imela pester spremljevalni program.

Druga edicija Revije slovenskega dokumentarnega filma bo poleg Sodnega stolpa živela še na Živem dvorišču Orožnova. Projekcije dokumentarnih filmov so brezplačne.