Slovenija 31.8.2013 6:30

V Piranu se začenja tradicionalni Ex-tempore

Piran, 31. avgusta - Obalne galerije Piran prirejajo že 48. izvedbo mednarodnega slikarskega ex-tempora, obenem pa bo potekal tudi 14. ex-tempore keramike. Gre za najstarejši ex-tempore v Evropi z neprekinjenim delovanjem, ki vsako leto privabi umetnike iz več kot desetih držav.

Piran. Piran, turizem, jadrnica, počitnice, poletje, Slovenija, obala, morje, promet. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Piran.
Piran, turizem, jadrnica, počitnice, poletje, Slovenija, obala, morje, promet.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Slikarski ex-tempore in ex-tempore keramike bosta pod skupnim imenom Ex-tempore Piran 2013 potekala od danes pa do sobote, 7. septembra, ko bo na Tartinijevem trgu sledila slavnostna podelitev nagrad in odprtje razstav v Mestni galeriji Piran. Tu bodo umetniška dela obiskovalcem na ogled vse do 29. septembra.

Mednarodna strokovna žirija, ki jo sestavljajo Giuliana Carbi iz Italije ter Dejan Mehmedovič in Andrej Medved iz Slovenije, bo izmed vseh del izbrala dela za razstavo ter podelila osrednjo nagrado grand prix, velike odkupne nagrade, nagrado za mladega avtorja in častna priznanja. Vsa razstavljena dela bodo tudi naprodaj po ceni, ki jo določi avtor, je moč prebrati na straneh Obalnih galerij.

Zamisel o organiziranju posebnega slikarskega dogodka se je pred 48 leti porodila skupini piranskih likovnikov, idejni oče prireditve pa je bil Pavle Zamar Zappa. Likovniki od vsepovsod so v točno odmerjenem času ustvarjali dela, ki jih je strokovna žirija nato ocenila in nagradila.

Osnovni koncept prireditve, ki so jo takrat prvič poimenovali ex-tempore, ostaja vse do danes nespremenjen. Od takrat se je po zgledu piranskega ex-tempora prireditev razširila v številne kraje nekdanje Jugoslavije, piranski slikarski ex-tempore pa ohranja status najstarejšega ex-tempora v Evropi z neprekinjenim delovanjem, ki so ga pred 14 leti nadgradili še z ex-temporom keramike.

Piranski ex-tempore je edina tovrstna likovna manifestacija tekmovalnega značaja v organizaciji Obalnih galerij Piran, ki se je udeležujejo profesionalni in ljubiteljski likovniki ter keramičarji iz več kot desetih držav. Obenem prireditev predstavlja pomemben segment turistično kulturne ponudbe v Slovenski Istri, še piše na straneh Obalnih galerij.