Svet 31.8.2013 5:00

Na Dunaju razstava fotografij o življenju in delu Kokoschke

Dunaj, 31. avgusta - V dunajskem muzeju Leopold bodo 4. oktobra odprli razstavo, naslovljeno "Kokoschka - Das Ich im Brennpunkt" (Kokoschka. Jaz v fokusu). Na postavitvi o delu avstrijskega umetnika čeških korenin Oskarja Kokoschke bodo javnosti prvič predstavljene fotografije o njegovem življenju in delu, so sporočili z agencije za stike z mestom Dunaj Compress.

Oskar Kokoschka (1886-1980) velja za enega najpomembnejših predstavnikov modernizma, deloval pa je kot slikar, grafik, scenarist, dramatik in esejist. Njegov doprinos k umetnosti in literaturi 20. stoletja je po mnenju mnogih izjemen.

Doslej pa ni bilo znano, da je bilo življenje in delo tega umetnika bogato dokumentirano na okoli 5000 fotografijah. Te hrani dunajska univerza za uporabne umetnosti, izbor pa bo kmalu izšel v tiskani obliki, opremljen s strokovnimi besedili.

Ob tem na Dunaju pripravljajo tudi razstavo v muzeju Leopold, kjer menijo, da fotografije Kokoschke kažejo na njegovo bogato in intenzivno ustvarjalno in zasebno življenje, hkrati pa so pomemben dokument o razvoju kulture in družbe 20. stoletja.

Sicer bodo jeseni na Dunaju na ogled tudi obsežna razstava francoskega slikarja, kiparja in risarja Henrija Matissa in ostalih fauvistov, razstava del Luciana Freuda, vnuka slavnega psihoanalitika Sigmunda Freuda, ter najboljše fotografije mednarodnega natečaja World Press Photo.