Slovenija 2.9.2013 4:00

Na Ljubljana festivalu prva dva dela Wagnerjevega Nibelunškega prstana

Ljubljana, 2. septembra - V sklopu 61. Ljubljana festivala bo nocoj Mariinsko gledališče iz Sankt Peterburga pod taktirko Valerija Gergijeva kot poklon 200-letnici rojstva nemškega skladatelja Richarda Wagnerja izvedlo prvi del njegove tetralogije Nibelunški prstan z naslovom Rensko zlato. Drugi del velikega dela Valkira bodo izvedli v torek, preostala dva pa v letu 2014.

Ljubljana, Mestni trg. Info točka Festivala Ljubljana. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana, Mestni trg.
Info točka Festivala Ljubljana.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Sodelovanje med Festivalom Ljubljana in Mariinskim gledališčem pri prvi slovenski izvedbi celotne Wagnerjeve tetralogije Nibelunški prstan je eden večjih projektov letošnjega in prihodnjega Ljubljana festivala. V letu 2014 bodo namreč prav tako septembra izvedli še preostali deli - Siegfried in Somrak bogov.

Celotna Wagnerjeva tetralogija traja okoli 16 ur. Direktor in umetniški vodja festivala Darko Brlek je za STA dejal, da bo že poslušanje dveh Wagnerjevih del v dveh večerih velik zalogaj za slovensko občinstvo, poslušanje štirih del v štirih večerih pa bi bil še večji. Zato so se odločili, da bo izvedba celotnega dela v dveh letih najprimernejša.

Gergijev kot glavni dirigent in umetniški vodja Mariinskega gledališča deluje od leta 1988. Leta 2003 se je odločil, da bo z ansamblom prvič izvedel celotni Wagnerjev Nibelunški prstan.

Richard Wagner (1813-1883) je prve obrise Nibelunškega prstana zasnoval okrog leta 1848. Besedilo je dokončal štiri leta pozneje in se nato lotil komponiranja. Vsebina tetralogije temelji na germanski mitologiji.