Na hitro prelistano 31.8.2013 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 31. avgusta - Pri založbi Učila International so izdali roman Ko orli lovijo britanskega avtorja Simona Scarrowa, pri založbi Modrijan pa delo Večni sin brazilskega pisatelja Cristovaa Tezze. Pri Stripburgerju oziroma Forumu Ljubljana je izšel stripovski album Skrivnostni svet elementov avtorja Mateja Kocjana - Koce.

Ljubljana. Avtobiografski roman brazilskega pisatelja Cristovaa Tezza z naslovom Večni sin. Foto: STA

Ljubljana.
Avtobiografski roman brazilskega pisatelja Cristovaa Tezza z naslovom Večni sin.
Foto: STA

Ljubljana. Strip avtorja Mateja Kocjana z naslovom Skrivnostni svet elementov - razvoj sodobne kemije. Foto: STA

Ljubljana.
Strip avtorja Mateja Kocjana z naslovom Skrivnostni svet elementov - razvoj sodobne kemije.
Foto: STA

Ljubljana Roman pisatelja Simona Scarrowa z naslovom Ko orli lovijo. Foto: STA

Ljubljana
Roman pisatelja Simona Scarrowa z naslovom Ko orli lovijo.
Foto: STA

KO ORLI LOVIJO - ZGODBA O VOJNI, REŠEVANJU DRUŽINE IN DRUIDIH

Dogajanje v novem Scarrowem romanu iz serije o antičnem Rimu je postavljeno v leto 44, ko zavojevalna rimska vojska po nizu krvavih bitk z britskimi plemeni zavzame Kamulodun. Medtem ko general Plavtij načrtuje naslednji korak vojnega pohoda, njegova družina doživi brodolom. Ugrabijo jih skrivnostni druidi, ki v zameno za Plavtijevo ženo in otroka zahtevajo prostost za člane svoje bratovščine, ki so jih zajeli Rimljani. General Plavtij na reševanje svoje družine pošlje prostovoljca Kata in Makra, ki morata odkriti, kje druidi skrivajo svoje talce, in najti način, da jih rešita, preden jih žrtvujejo temačnim druidskim božanstvom.

Simon Scarrow (1962) je britanski avtor nigerijskih korenin, najbolj znan po obsežni zgodovinski seriji o antičnem Rimu. Prva knjiga iz serije, naslovljena Legija, je v slovenskem prevodu izšla leta 2011. Avtor se podpisuje tudi pod serijo štirih romanov o vojvodi Wellingtonu in Napoleonu.

VEČNI SIN - AVTOBIOGRAFSKI ROMAN IZ SODOBNE BRAZILSKE KNJIŽEVNOSTI

Večni sin tematizira zgodbo pisatelja brez knjižnih objav, ki se mu življenje postavi na glavo, ko izve, da je na poti njegov prvorojenec. Toda sprememba je še bolj skrajna, kot si je mislil - še preden se vživi v vlogo očeta, izve, da ima njegov sin Downow sindrom. Tezzov protagonist se v avtobiografskem romanu tako skozi trpke življenjske preizkušnje prebija do pomembnih življenjskih spoznanj.

Cristovao Tezza (1952) velja za enega najvidnejših brazilskih literatov srednje generacije. Mednarodno prepoznavnost mu je prineslo prav delo Večni sin, za katerega je prejel tudi številne literarne nagrade. Roman je bil leta 2007 razglašen za najboljšo knjigo v portugalščini in za eno od desetih najboljših brazilskih knjig desetletja. V petih letih je doživel trinajst izdaj, se v sezoni 2011/2012 v gledališki priredbi znašel na odru ter se leta 2012 uvrstil v ožji izbor za literarno nagrado IMPAC.

SKRIVNOSTNI SVET ELEMENTOV - RAZVOJ SODOBNE KEMIJE V STRIPU

Kocjanovo najnovejše delo, ki ga je zasnoval po motivih knjige Povesti o elementih ruskega avtorja I. Nečajeva (1906-1941), ni zgolj zabaven strip ali likovno-literarni žanr, ampak je lahko tudi uporabno in koristno pedagoško orodje. "Ker se strip nahaja na stičišču risane podobe in pisane besede, je najučinkovitejši pripomoček za karseda plastično in nazorno prikazovanje česar koli že, tudi tistih reči, ki že skoraj po definiciji nočejo v mlade razgrete glave," o stripu pišejo pri zavodu za umetniško in kulturno produkcijo Forum Ljubljana.

Strip v ospredje postavlja pripoved o razvoju sodobne kemije, kemikih in drugih znanstvenikih ter predstavlja popestritev učnega in poučnega gradiva za osnovnošolce in srednješolce. "Skrivnostni svet elementov lahko beremo kot zabavno pripoved, s katero lahko vsak učitelj naravoslovja približa kemijo svojim učencem, dijakom, študentom ... Obenem pa je tudi precej več: je hvalnica in spomenik človeškemu razumu, ki se trudi spoznavati in dojeti svet okoli sebe," so še zapisali pri Forumu Ljubljana.

Matej Kocjan - Koco (1978) dela kot pedagog na koprski Umetniški gimnaziji. Proces nastajanja svojega najnovejšega dela Skrivnostni svet elementov je v sklopu projekta Poletje v stripu avgusta predstavil tudi na razstavi v ljubljanskem KUD France Prešeren.