Svet 2.9.2013 6:00

Avantgardni glasbenik John Zorn praznuje 60 let

New York, 2. septembra - Na današnji dan se je pred 60 leti v New Yorku rodil saksofonist, skladatelj, založnik in producent John Zorn, katerega ime je mogoče najti na stotinah albumov. Njegov opus ponuja morda najbolj raznovrstno gradivo, kar ga je kdorkoli posnel. Sprehaja se od Morriconeja, preko avantgardne glasbe, noisea in klezmerja do japonskih melodij.

V svojih delih se Zorn nanaša na številne umetniške postopke, z referencami na slikarje, filmarje, pisatelje in druge kulture. Te reference si sledijo v nenavadnih zaporedjih, ki jih narekujejo teorija iger, naključje in sprotno skladanje. Kot je povedal, imajo prav vsi detajli njegove glasbe zanj smisel in vsi so povezani, so zapisali organizatorji 50. jazz festivala Ljubljana, na katerem je bil leta 2009 osrednji gost.

"Zornov opus obsega projekte, ki so postali kanon in klasika, po drugi strani pa njegovo nenehno ustvarjalno vrenje prinaša nova snovanja, ki znajo vedno znova buriti duhove na vseh straneh," je ob tedanjem koncertu za Radio Študent zapisal David Verbuč.

Zorn je znan po mnogoterih sodelovanjih z velikimi glasbenimi imeni in po mnogoterih glasbenih projekti. Če omenimo samo nekatere: Naked City, Masada, Painkiller in Hemophiliac.

Že ob glasbenikovem 50. rojstnem dnevu so potekala številna slavja v obliki koncertov, ki so nato zaživela tudi v albumski različici. Zelo pestro je tudi koncertno dogajanje ob Zornovem 60. življenjskem jubileju. Koncertni pohod se je začel že maja na festivalu v nemškem Moersu, na začetku julija pa je glasbenik v londonskem centru Barbican nastopil skupaj z Mikeom Pattonom, Marcom Ribotom, Seanom Lennonom in drugimi. Nato se je v različnih sestavil podal na več festivalov.

In kaj je mojster že pred leti v pogovoru za Mladino povedal o svoji glasbi? "Po mojem nisem posnel plošče, iz katere bi lahko sklepali o mojem delu. Še sam nisem prepričan, za kaj gre pri tem Johnu Zornu."