Svet 3.9.2013 5:00

V Milanu konec septembra razstava del Josefa Albersa

Milano, 3. septembra - Italijanska fundacija Stelline v sodelovanju s fundacijo Josef & Anni Albers v Milanu pripravlja razstavo del Josefa Albersa, naslovljeno "Sublime Optics" (Sublimne optike). Postavitev o Albersu, modernistu in predstavniku šole Bauhaus, bo vključevala njegove mladostniške risbe, pisane umetnine iz stekla ter serijo abstraktnih slik.

Na postavitvi "Sublime Optics" bo na ogled več kot 60 Albersovih, od zgodnjih del do slovitega "Homage to the Square" (Homage kvadratu).

Albers, zaprisežen katoličan, je v svoja dela vključeval figuraliko iz krščanske tradicije. Spreminjanju barv in potez v umetniških delih je pripisoval duhovna oziroma celo mistična ozadja, piše na spletni strani fundacije.

Hkrati bodo s postavitvijo kronali prvi vrnitev Albersovih del v Milano po skorajda 80 letih. Umetnikove grafike so bile v italijanskem mestu nazadnje na ogled leta 1934, v sklopu razstave, ki jo je Vasilij Kandinski organiziral leto po zaprtju šole Bauhaus, katere učenec in docent je bil tudi Albers.

Razstava bo v prostorih fundacije Stelline na ogled med 26. septembrom in 6. januarjem 2014.