Slovenija 5.9.2013 4:00

Orkester Komične opere iz Berlina za začetek Festivala Maribor

Maribor, 5. septembra - S koncertom komornega orkestra Komične opere iz Berlina se bo danes začel Festival Maribor. Osrednji festivalski program bo do 13. decembra prinesel deset koncertov priznanih glasbenikov iz vsega sveta, poleg Maribora pa bo navduševal občinstvo tudi na Ptuju in v avstrijskem Gradcu.

Letošnji festival bo v znamenju Orkestra Komične opere iz Berlina, ki se bo občinstvu predstavil tako pod vodstvom svojega šefa dirigenta Henrika Nanasija kot s priznanim dirigentom filmske glasbe Frankom Stroblom in v komorni zasedbi pod vodstvom koncertnega mojstra Gabriela Adorjana.

V mariborski Dvorani Union se bodo predstavili tudi osrednji protagonisti graškega cikla MusikAbende Christian Schmidt, Lily Francis in Reinhard Latzko. Festival Maribor bo vrnil obisk z gostovanjem v graški dvorani Congress z glasbeniki Boštjanom Lipovškom, Janezom Podleskom in Rokom Palčičem, ki se jim bo pridružil stari znanec Festivala Maribor, solo oboist Izraelske filharmonije Dudu Carmel.

V Slavnostni dvorani Ptujskega gradu bo nastopil ansambel za staro glasbo La Capricciosa, ki se bo predstavil z izborom del italijanskih baročnih skladateljev.

Med domačimi glasbeniki bo na Festivalu Maribor nastopil Komorni godalni orkester Slovenske filharmonije, ki se bo s premierno izvedbo del Sama Šalamona podal v jazzovske vode. Prvič je v programu tudi sodobni ples v koreografiji Slovenke Jasmine Križaj s švicarskim plesalcem Simonom Wehrlijem.

Letošnji Festival Maribor bo potekal pod geslom Manj je več, ki ni naključno, saj dogodek iz leta v leto razpolaga z nižjimi sredstvi. Direktorica Brigita Pavlič ne skriva, da se prav lahko zgodi, da festivala prihodnje leto ne bo več.