Slovenija 7.9.2013 11:14

V Stari mestni elektrarni premiera predstave Namišljena resnica

Ljubljana, 7. septembra - V Stari mestni elektrarni - Elektro Ljubljana bodo drevi ob 20. uri premierno uprizorili plesno predstavo Namišljena resnica plesalke in koreografinje Tine Dobaj Eder ter koreografinje, režiserke in pisateljice Maje Milenović Workman. Predstava v produkciji zavoda Flota na oder postavlja zgodbo o svobodni ženski, ki išče pomen lastnega obstoja.

Ljubljana. Stara mestna elektrarna. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Stara mestna elektrarna.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Namišljena resnica prinaša zgodbo o ženski, ki je razmeroma svobodna in izobražena, hkrati pa omejena znotraj nedorečenega iskanja pomena lastnega obstoja. Vsak dan se srečuje s pričakovanji in agresijami okolja, odgovore na nenehne pritiske pa mora poiskati sama. Ker se ne uspe soočiti s subjektivnimi mnenji in drugimi težavami, je popolna sprememba edina mogoča rešitev.

Navdih za prvo sodelovanje Ederjeve in Workmanove so bile poleg žensk različnih starosti, videza in poklicev tudi humorne in provokativne slike belgijskega surrealističnega slikarja Reneja Magritta.

"Naša zgodba govori o ženskah, ki želijo pojasniti, kaj (ob)čutimo, resnico o nas ter kako in zakaj želimo priznati svoje slabosti," so zapisali ustvarjalci predstave.

Glasbo za predstavo, ki je nastala v sodelovanju SNG Maribor in ljubljanskega zavoda Bunker, je prispeval mlad jazzist Andrej "Dre" Hočevar, na odru pa se bo Workmanovi in Ederjevi pridružila tudi igralka Ayana Workman.

Ponovitvi predstave bosta na sporedu 8. in 9. septembra ob 20. uri.