Slovenija 6.9.2013 11:25

Peter Sotošek Štular novi ravnatelj SNG Opera in balet Ljubljana

Ljubljana, 6. septembra - Minister za kulturo Uroš Grilc je s 15. septembrom za obdobje petih let imenoval Petra Sotoška Štularja za ravnatelja javnega zavoda SNG Opera in balet Ljubljana. Minister je odločitev sprejel po predhodnih pozitivnih mnenjih sveta in strokovnega sveta javnega zavoda.

Ljubljana, SNG Drama Ljubljana. Ravnatelj SNG Opera in balet Ljubljana Peter Sotošek Štular. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana, SNG Drama Ljubljana.
Ravnatelj SNG Opera in balet Ljubljana Peter Sotošek Štular.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Med prednostne naloge ravnatelja v mandatu 2013-2018 je Sotošek Štular v svojem programu navedel povrnitev poslovnega ugleda SNG Opera in balet Ljubljana, sanacijo neplačanih obveznosti in čim prejšnjo tekočo likvidnost. To namerava uresničiti predvsem s temeljitim pregledom vseh sklenjenih poslovnih in avtorskih pogodb, z doslednim izvajanjem javnega naročanja, z iskanjem novih prodajnih poti za nabavo materiala in s povečanjem lastnih prihodkov.

Uresničitev teh ciljev bo prinesla tudi dvig umetniške kakovosti, boljšo kadrovsko zasedenost oziroma razporeditev umetniških korpusov in višjo umetniško vrednost nacionalne opere in baleta. Umetniško vodenje namerava v okviru omejenih finančnih možnosti v celoti prepustiti umetniškim vodjem, na umetniškem področju pa vseeno pričakuje pravo razmerje med "železnim repertoarjem" in sodobnimi umetniškimi pogledi, strateško načrtovanje umetniških sezon za več let vnaprej in konkretno ter konstruktivno sodelovanje vodstva z vsemi umetniškimi korpusi javnega zavoda, so sporočili z ministrstva za kulturo.

Sotošek Štular je diplomirani pravnik. Od letošnjega maja opravlja funkcijo vršilca dolžnosti ravnatelja SNG Opera in balet Ljubljana. Pred tem je od leta 2011 do nastopa Igorja Samoborja za ravnatelja opravljal funkcijo vršilca dolžnosti ravnatelja SNG Drama Ljubljana. Med drugim je bil tudi pomočnik direktorice Slovenskega mladinskega gledališča.

Ljubljansko operno-baletno hišo je do srede decembra 2012 vodil Mitja Bervar, ki pa je bil izvoljen za predsednika državnega sveta.