Svet 7.9.2013 20:39

Jubilejni beneški zlati lev v roke Gianfrancu Rosiju

Benetke, 7. septembra - Na letošnjem jubilejnem, 70. filmskem festivalu v Benetkah je zlatega leva za najboljši film na nocojšnji zaključni slovesnosti dobil italijanski režiser Gianfranco Rosi za film "SacroGRA" (Sveta GRA). Nagrado je Rosiju prisodila žirija, ki ji je predsedoval starosta filmske umetnosti Bernardo Bertolucci.

Rosijev film, ki je naslov dobil po rimski obvoznici GRA in italijanskem imenu za sveti gral (Sacro Graal), je dokumentarec o življenju na obrobju italijanske prestolnice, med drugim pa se osredotoča na prostitutke, ribiče in reševalce. Film je na festivalu doživel tudi premiero.

Režiser, prvi domačin, ki je v Benetkah dobil glavno nagrado po letu 1998, je ob prevzemu nagrade dejal, da si ni predstavljal, da bi tako pomembno nagrado lahko dobil za dokumentarec, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Srebrnega leva za režijo je dobil grški režiser Alexandros Avranas za film "Miss Violence" (Miss nasilja) o 11-letni Angeliki, ki z balkona skoči v smrt z nasmehom na ustih. Skoku sledi preiskava o razlogih za očiten samomor, vendar njena družina vztraja, da je šlo za nesrečo. Za vlogo očeta v filmu je nagrado za najboljšega igralca dobil Themis Panou.

Veliko nagrado žirije si je prislužil tajvanski film "Stray Dogs" (Zablodeli psi), nemški film Philipa Gröninga "Die Frau des Polizisten" (Policistova žena) pa je dobil posebno nagrado žirije.

Film "Philomena" režiserja Stephena Frearsa o materi, ki išče otroka, ki so ga katoliške nune na Irskem dale v posvojitev, pa je Stevu Cooganu in Jeffu Popeu prinesla nagrado za najboljši scenarij. Nagrado za najboljšo igralko je prejela italijanska igralka Elena Cotta za vlogo v filmu "Via Castellana Bandiera".

Žirija je za najboljšega mladega igralca prepoznala Tyja Sheridana, ki jo je prepričal z vlogo v filmu "Joe".

Na najstarejšem filmskem festivalu na svetu je v tekmovalnem programu Teden mednarodne kritike prvenec Roka Bička Razredni sovražnik že prejel nagrado filmskih kritikov.

Glavno nagrado mednarodne zveze filmskih kritikov FIPRESCI je v petek zvečer sicer prejel gejevski psihološki triler 24-letnega kanadskega režiserja Xavierja Dolana "Tom at the Farm" (Tom na kmetiji).

Sicer se je za zlatega leva potegovalo 20 filmov, med njimi "Child of God" (Božji otrok) v režiji Jamesa Franca, "Under the Skin" (Pod kožo) Jonathana Glazerja ter "La jalouise" (Ljubosumnost) Philippa Garrela.

Lani je zlatega leva za film Pieta prejel južnokorejski režiser Kim Ki-duk.