Svet 8.9.2013 10:02

V Štanjelu se začenja Festival stare glasbe

Štanjel, 8. septembra - S koncertom Vrtiljak ljubezni in francoske skupine OIET se v Štanjelu drevi začenja Festival stare glasbe. Festival prinaša šest koncertov, ki bodo do prihodnje sobote zveneli še v Ljubljani, na gradu Kromberk in v Svetem pri Komnu.

Temo letošnjega Festivala stare glasbe je improvizacija, ki je imela v srednjem veku in renesansi pomembno vlogo. V cerkvah so pevski solisti in organisti morali obvladati improvizacije večglasja po strogih pravilih kontrapunkta. Na dvorih pa so glasbeniki improvizirali variacije na različne plese in tako krajšati največje uspešnice tistega časa kot to dandanes počnejo jazz glasbeniki.

Instrumentalna spremljava viteških pesmi se je tako z vsako izvedbo spreminjala. Začele so se pojavljati tudi prve v celoti improvizirane skladbe na instrumentih kot so lutnja, harfa in glasbila s tipkami.

Sodelujoče ansamble letošnjega festivala je tako kot minuli dve leti izbral umetniški vodja Bor Zuljan. Festival je pripravil Kulturni dom Nova Gorica v sodelovanju z italijanskim društvom za staro glasbo Dramsam iz Gorice. "S prijetno in živahno glasbo se na novih prizoriščih odpiramo novi publiki, ki je festival zelo lepo sprejela," je na nedavni novinarski konferenci ob predstavitvi letošnje sezone povedala vodja festivala Polona Abram iz Kulturnega doma Nova Gorica.

Giostra dell'Amore, kar je pred nekaj stoletji pomenilo "turnir oz. dvoboj ljubezni", je bil eden prvih dogodkov posvetnega gledališča, imenovanih tudi festa, ki so se začeli pojavljati ob koncu 15. stoletja v Italiji. Ta pomembni praznik, o katerem pričajo samo maloštevilni arhivski viri, so slavili med letoma 1478 in 1480 na dvoru družine Este v Ferrari, ki je bil eno izmed kulturno najaktivnejših središč v vsej renesančni Italiji.

Na podlagi teh zapisov in poglobljenih raziskav o glasbenem dogajanju na ferarskem dvoru sta Bor Zuljan in Patricia Esteban sestavila pisan program, ki sledi humanistično obarvani zgodbi o Kupidu ter se spogleduje z gledališčem in s plesom, so v povabilu na drevišnji koncert zapisali v Kulturnem domu Nova Gorica.

Vrtiljak ljubezni bodo na grajskem dvorišču v Štanjelu predstavili pevka Florence Grasset, Emilie Mory na vieli, Patricia Esteban in Tiphaine Boulc'h s kljunasto flavto, šalmajem, piščaljo z bobnom in violo da gamba, Bor Zuljan na lutnji, chitarrinu in colascionu, Xavier Marquis z bombardo, dulcijanom in kljunasto flavto, Julien Ribouleau na renesančni pozavni ter Louis Delignon.

Festival se v torek zvečer nadaljuje na Ljubljanskem gradu, kjer bodo poslušalci lahko prisluhnili koncertu v temi.

Drugi koncert pa bo zazvenel v bližnji cerkvi svetega Daniela v Štanjelu. Poslušalcem se bo predstavil francoski ansambel OIET s koncertom Veni dilecta mea (Pridi, moja ljubljena). O mistični in človeški ljubezni v srednjeveški glasbi bodo prepevali Raphaele Soumagnas, Paloma Gutierrez del Arroyo in Vincent Pislar.