Slovenija 9.9.2013 10:18

Na Metelkovi začetek praznovanja 20. obletnice delovanja

Ljubljana, 9. septembra - V prostorih nekdanje avstro-ogrske in kasneje jugoslovanske vojske se ta teden obeta pestro dogajanje ob praznovanju 20. obletnice nastanka avtonomne kulturne cone Metelkova mesto. Kot je za STA dejala pisateljica Suzana Tratnik, je Metelkova najpomembnejši prostor ne samo pasivne tolerance, ampak sožitja zelo raznovrstnih projektov in skupin.

Ljubljana. Metelkova mesto. Foto: Domen Grögl/STA

Ljubljana.
Metelkova mesto.
Foto: Domen Grögl/STA

Ljubljana. Metelkova mesto. Foto: Domen Grögl/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Metelkova mesto.
Foto: Domen Grögl/STA
Arhiv STA

Ljubljana. Metelkova mesto. Foto: Domen Grögl/STA

Ljubljana.
Metelkova mesto.
Foto: Domen Grögl/STA

Ljubljana. Metelkova mesto. Foto: Domen Grögl/STA

Ljubljana.
Metelkova mesto.
Foto: Domen Grögl/STA

Ljubljana. Metelkova mesto. Foto: Domen Grögl/STA

Ljubljana.
Metelkova mesto.
Foto: Domen Grögl/STA

"Metelkova je živ organizem, v katerem se nenehno porajajo nove ideje in iniciative," meni Tratnikova in dodaja, da Metelkova v celoti morda ni bila nikoli harmonična, a v svoji disharmoniji dobro uspeva že 20 let in v tem se ji zdi več kot zgledna.

"Začeli smo udarno in odločno. Tistega poznega septembrskega večera smo izvedeli, da se Metelkova fizično ruši. Škucove sekcije Magnus in Lezbična sekcija LL smo bile del Retine, iniciative za Metelkovo, saj smo tudi sami ves čas iskali primerne prostore za svoje delovanje. Tako smo Miran Šolinc, Zoran Pavasović, Nataša Sukič in jaz v isti noči šli do vojašnice, poleg mnogih drugih preplezali ograjo in zavzeli načrtovane pritlične prostore v stavbi Lovci," se Tratnikova spominja začetkov na Metelkovi.

"Potem smo več mesecev s svojo fizično prisotnostjo čuvali prostore, seveda pa tudi s kulturnim programom, ki je potekal v prostorih brez elektrike in vode, kurili pa smo s pečjo na drva. Ampak obiskovalke in obiskovalci so prihajali, takrat je prevladovala močna solidarnost," je dejala Tratnikova.

Pestro tedensko dogajanje ob praznovanju okrogle obletnice bo danes zvečer uvedlo dogajanje v Klubu Gromka, Menzi pri Koritu, Channel Zero in Jalla Jalli, kjer bodo že pred klubskim večerom z začetkom ob 22. uri risali risbice za Metkin rojstni dan.

V Gromki sicer ob 21. uri pripravljajo koncerte zasedb Lolita, Eric Boros, Father Murphy ter zaključek ob zvokih DJ Zenfa. V Menzi pri Koritu bodo ob 22. uri odprli fotografsko razstavo Sebastijana Iskre: "Point, Shoot and 2 Stage Divers", v Channel Zero pa se bo, ravno tako ob 22. uri, začel DubLab, na katerem bo za glasbeno podlago večera poskrbel DubLab Crew.

Do sobote se bo na Metelkovi zvrstila še vrsta koncertov, delavnic, pogovorov, ogledov in predstav. Tako bodo v torek pripravili odprte ateljeje, kjer si bodo obiskovalci lahko ogledali, kje metelkovski umetniki delajo, v Channel Zero pripravljajo sejem rabljenih vinilnih plošč, v Galeriji Alkatraz pa dražbo umetniških artefaktov.

V Galeriji Alkatraz bodo pripravili tudi delavnico Pobarvajmo metelkovski stolp, ki pa jo bodo v primeru slabega vremena prestavili za en teden.

Do konca tedna bo Metelkovo glasbeno obarvala vrsta domačih in tujih ustvarjalcev, med drugimi bo tako nastopil nemški dvojec Guts Pie Earshot, domači Dirty Sanchez, F.O.B. (Fakofbolan) iz Pulja, G.U.B. (Gužva u bajt) iz Ljubljane ter D.U.P. (Drek u pest) iz Kranja. Sobotni večer bosta v Klubu Gromka z otroško biblijo rocka zaznamovali Neca Falk in Mačja godba z Zgodbami iz mačjega mesta.

Sicer bodo v sredo predstavili tudi tematsko številko Časopisa za kritiko znanosti: Metelkova, Radio Študent pa v četrtek pripravlja simpozij o neodvisni kulturi: Odvisni od neodvisnosti.