Slovenija 10.9.2013 4:00

Drevi zaključek 61. Ljubljana festivala

Ljubljana, 10. septembra - Z drevišnjo ponovitvijo baletne predstave Akademskega državnega baleta Borisa Eifmana iz Sankt Peterburga Bratje Karamazovi se bo zaključil 61. Ljubljana festival, s katerim so organizatorji po besedah direktorja festivala Darka Brleka izjemno zadovoljni, saj so uspeli izpeljati vse predvidene dogodke, privabili pa so tudi več gostov kot lani.

Ljubljana, Mestni trg. Info točka Festivala Ljubljana. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana, Mestni trg.
Info točka Festivala Ljubljana.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Brlek je za STA dejal, da ga še posebej veseli dejstvo, da so privabili več gostov kot lani. "Verjetno predvsem zaradi nižjih cen vstopnic. Večina dogodkov je bila razprodanih, odzivi pa so bili tudi večinoma izvrstni. Tako da lahko govorimo o izjemno uspešnem poletju," je poudaril Brlek.

Kot je dodal, so se tudi 80-odstotni popusti za odlične dijake in uspešne študente dobro prijeli. "To je dobra popotnica za naprej, s katero omogočamo širšemu občinstvu, predvsem odraščajoči mladini, da si lahko privošči kulturne dogodke. S tem pa skrbimo tudi za to, da bodo ti obiskovalci na prireditve Ljubljana festivala hodila tudi, ko bodo odrasli," je pojasnil.

O enem večjih dogodkov na letošnjem festivalu, izvedbi prvih dveh delov štiridelne operne sage Richarda Wagnerja Nibelunški prstan, Brlek pravi, da so bili odzivi zelo različni. "Nekaterim je bil izjemno všeč, nekaterim sploh ne, je pa vsekakor zelo razburkal našo kulturno javnost," je dodal.

V prihodnjem letu Festival Ljubljana pripravlja še izvedbo drugih dveh delov Wagnerjeve sage, Brlek pa ob tem med drugim napoveduje še gostovanje Dunajske državne opere v Ljubljani.

"Tudi prihodnje leto naj bi festival potekal vsaj na takšnem nivoju kot letošnji, seveda pa bo precej odvisno tudi od finančne situacije tako Mestne občine Ljubljana (MOL) kot tudi naših sponzorjev," je še dejal Brlek.

Vrednost letošnje izdaje, ki se je začela 26. junija, je dva milijona evrov, kar je enako lanski jubilejni izdaji. Milijon evrov je prispevala MOL, ostalo pa festival pridobi od sponzorjev in prodaje vstopnic.