Slovenija 10.9.2013 6:00

Pred Vilenico literarni večeri po Sloveniji

Koper, 10. septembra - V koprskem Pokrajinskem muzeju se bo drevi ob 19. uri z večerom, posvečenim Borisu Pahorju, častnemu gostu Vilenice, začelo večerno dogajanje pred 28. mednarodnim literarnim festivalom. Že tradicionalni večeri, ki naznanjajo tone festivala, bodo sicer potekali še v Trstu, Ljubljani, Celju, Mariboru, Sežani in Šempetru pri Gorici.

V Trstu bodo organizatorji festivala, Društvo slovenskih pisateljev in Kulturno društvo Vilenica, v sodelovanju z Zvezo slovenskih kulturnih društev, Slovenskim klubom in Gruppo 85-Skupino 85 pripravili predvečer s Florjanom Lipušem, slovenskim avtorjem v središču, Markom Sosičem in Maurom Covacichem. Pogovor bo povezovala Veronika Brecelj.

Predvečer v Ljubljani bo posvečen predstavitvi romana Götz in Mayer Davida Albaharija, v Celju bosta v središču Radka Denemarkova in Katja Perat, v Mariboru Ilma Rakusa in Pietro De Marchi, v Sežani Jean Mattern in Dušan Jelinčič, v Šempetru pri Gorici pa se bo vse vrtelo okoli Milana Rakovaca in Briana Henryja.

Vilenico bo sicer v sredo v Kopru uvedlo slovesno odprtje, na katerem bodo Artemu Čapaju iz Ukrajine podelili pisateljsko štipendijo Srednjeevropske pobude (SEP).

Festival, ki ga bo letos zaznamovala tema Navdih meja, bo potekal na različnih lokacijah - v Kopru, italijanskem Devinu, po Krasu in v Ljubljani, tradicionalno pa ga bo v soboto sklenila podelitev nagrade vilenica za leto 2013, ki jo bo tokrat prejela poljska pisateljica Olga Tokarczuk.