Slovenija 10.9.2013 12:27

Ljubljana festival letos privabil okoli 52.000 obiskovalcev

Ljubljana, 10. septembra - Ljubljana festival je v 61. izdaji privabil okoli 52.000 obiskovalcev, na odrih po prestolnici pa se je zvrstilo več kot 2500 umetnikov iz okoli 40 držav, je na današnji novinarski konferenci ob zaključku festivala povedal direktor Darko Brlek.

Kot je poudaril Brlek, se občinstvo zelo spreminja: "Imamo del zelo zahtevnega občinstva, pa tudi strpnega. In seveda, kar je zelo pomembno, občinstva, ki se zna na prireditvah tudi obnašati."

Po njegovih besedah festival, ki je letos potekal med 27. junijem in 10. septembrom, presega meje ne samo Ljubljane ampak tudi Slovenije, kar se pozna tudi pri rasti števila obiskovalcev iz sosednjih držav, Avstrije, Italije in Hrvaške.

"Navkljub veliki zaskrbljenosti, ki je na začetku leta vladala zaradi gospodarske situacije v državi, smo s potekom festivala izjemno zadovoljni," je dejal ter se ob tem ponovno opravičil zaradi zamude ruskega dirigenta Valerija Gergijeva na prvi večer gostovanja Mariinskega gledališča iz Sankt Peterburga, ki je v poklon 200-letnici rojstva nemškega skladatelja Richarda Wagnerja izvedlo prvi dva dela njegove tetralogije Nibelunški prstan.

"Uspeli smo izpeljati tudi predstavo, ko je zamujal Gergijev, kar veste, kako vpliva tako na izvajalce kot na občinstvo. Še enkrat se zanjo opravičujemo, čeprav zanjo nismo krivi," je dejal.

Sicer je festival, ki je bil letos vreden okoli 2,5 milijona evrov, v skoraj 11 tednih ponudil nastope imen, kot so 2Cellos, Bejart Ballet, Maria Pages ter Akademski državni balet Borisa Eifmana iz Sankt Peterburga.

Brlek je med financerji festivala izpostavil Mestno občino Ljubljana, ki je prispevala milijon evrov: "Je eno redkih mest, kjer se proračun za kulturo ne zmanjšuje. Upam, da bo tako tudi ostalo oziroma, da se bodo sredstva za kulturo tudi v prihodnje še povečevala."

Predstavil je tudi nekaj vrhuncev, ki jih pripravljajo za prihodnje leto, med njimi gostovanje Dunajske državne opere, ponovni koncert 2Cellos ter ponovna gostovanja Bejart Balleta, gledališke hiše Bronowski z londonskega West Enda in Mariinskega gledališča, ki bo izvedlo še preostala dva dela Wagnerjevega prstana.