Svet 11.9.2013 5:00

Pred 110 se je rodil nemški filozof Adorno

Frankfurt, 11. septembra - V Frankfurtu se je pred 110 leti rodil nemški filozof, sociolog in muzikolog Theodor Wiesengrund Adorno. Adorno je bil glavni zastopnik kritične teorije, po kateri je treba znanstvene teorije preverjati izključno s praktičnim razumom.

Adorno je leta 1924 diplomiral iz filozofije, leta 1934 pa se je pred nacisti umaknil v Veliko Britanijo in kasneje v ZDA, kjer je delal na univerzah v Princetonu in Berkeleyju.

Po koncu druge svetovne vojne se je Adorno vrnil v Nemčijo, kjer je z Maxom Horkheimerjem ponovno oživil frankfurtsko filozofsko šolo. Sicer se je Adorno ukvarjal še s socialno kritično analizo intelektualnih gibanj, poudarjal pa je pomen posameznika in odklanjal avtoritarnost, je zapisano v Velikem svetovnem biografskem leksikonu.

Med njegova glavna dela sodijo Dialektika razsvetljenstva, ki jo je napisal s Horkheimerjem, Filozofija nove glasbe, "Minima Moralia", Žargon pravšnjosti, Negativna dialektika, Tri študije o Heglu in Estetska teorija, ki je izšla leta 1970, leto dni po njegovi smrti.