Slovenija 11.9.2013 0:30

V Kopru se začenja 28. Vilenica

Koper, 11. septembra - V Kopru se bo zvečer slovesnim odprtjem, na katerem bodo Artemu Čapaju iz Ukrajine podelili pisateljsko štipendijo Srednjeevropske pobude (SEP), začel 28. mednarodni literarni festival Vilenica. Na festivalu bo ob letošnji nagrajenki Olgi Tokarczuk in slovenskem avtorju v središču Florjanu Lipušu gostovalo 22 avtorjev.

Poleg tega so se organizatorji, Društvo slovenskih pisateljev in kulturno društvo Vilenica, odločili, da v Koper, kamor se je festival letos preselil iz Lipice, kot častna gosta povabijo še Borisa Pahorja in Ludwiga Hartingerja.

Festival bo potekal na različnih lokacijah - v Kopru, italijanskem Devinu, po Krasu in v Ljubljani, tradicionalno pa ga bo v soboto v kraški jami sklenila podelitev nagrade vilenica za leto 2013. Vileniška nagrada znaša 10.000 evrov.

V konkurenci za vileniški kristal, nagrado za katero se lahko potegujejo srednjeevropski avtorji, bo 17 avtorjev, med njimi domačini Miriam Drev, Tone Kuntner, Vanja Pegan, Ana Pepelnik in Katja Perat.

V ospredju festivala bo sicer švicarska književnost, zato je izšla tudi Antologija sodobne švicarske književnosti. V goste so iz Švice povabili Ilmo Rakusa, Lukasa Bärfussa, Michela Layaza, Pietra De Marchija in Arna Camenischa.

Program letošnjega festivala bo zaznamovala tema Navdih meja, na katero se bo navezovala tudi osrednja problemska okrogla miza SEP. Z vprašanjem meddisciplinarnih povezav med literaturo, filmom, videom ter drugimi novimi oblikami interaktivnih dinamičnih slik pa se bo ukvarjal 11. mednarodni komparativistični kolokvij.