Slovenija 11.9.2013 0:30

S projekcijo Razrednega sovražnika se začenja letošnji Festival slovenskega filma

Portorož, 11. septembra - Že 16. Festival slovenskega filma (FSF) drevi v portoroškem avditoriju odpira svoja vrata s projekcijo celovečerca Razredni sovražnik režiserja Roka Bička. Še pred uradnim odprtjem festivala, ki se bo zaključil v nedeljo, bo na vrsti retrospektiva kratkih filmov Karpa Godine, ki bo prejel letošnjo nagrado Metoda Badjure za življenjsko delo.

Na letošnjem festivalu se bo predstavilo kar 42 filmov v tekmovalnem in 21 filmov v netekmovalnem programu. Za prestižne filmske nagrade - vesne - se bo med celovečernimi filmi poleg na nedavnem Beneškem festivalu nagrajenega Razrednega sovražnika zvrstilo še šest naslovov: Adria Blues v režiji Miroslava Mandića, Čefurji raus! Gorana Vojnovića, Dvojina Nejca Gazvode, Gremo mi po svoje 2 Mihe Hočevarja, Panika v režiji Barbare Zemljič in Zapelji me Marka Šantića.

Festival se bo letošnjemu nagrajencu a življenjsko delo Karpu Godini poleg z retrospektivo poklonil tudi z odprtjem razstave z naslovom Karpo Godina - Umetni raj.

Neuradni uvod v festival je bila že projekcija filma V začetku je bil greh v režiji Františka Čapa, s katero so se poklonili 100. obletnici njegovega rojstva. Ob zaključku festivala pa bodo predvajali še Čapov kratki film Piran - biser slovenskega primorja.

Kot del spremljevalnega programa festivala bodo v sklopu otroških in mladinskih filmov za šole predvajali celovečerec Jožeta Galeta Kekec, Poletje v školjki Tuga Štiglica ter program kratkih slovenskih animiranih filmov.