Svet 12.9.2013 6:00

V Münchnu razstava del Andyja Warhola

München, 12. septembra - Pinakoteka moderne v Münchnu bo po prenovi v soboto vrata ponovno odprla z razstavo Andya Warhola, na kateri bodo na ogled umetnikove risbe iz 50. let minulega stoletja. Razstavljenih bo okoli 180 risb v različnih tehnikah, ki jih je večinoma posodil zasebni zbiratelj Daniel Blau, nekaj risb pa je iz zbirk drugih zasebnih zbirateljev.

Leta 2011 so v Warholovi zapuščini odkrili precejšen sveženj risb iz 50 let minulega stoletja. Kot je zapisano na spletni strani pinakoteke, je že v njih mogoče prepoznati zametke za umetnikovo poznejše ustvarjanje. Motivno gre za portrete, cvetje, pištole, avtomobilske nesreče, pa tudi upodobitve slavne osebnosti.

Andy Warhol, ki je eden od utemeljiteljev pop arta, velja za eno najpomembnejših in najbolj enigmatičnih osebnosti moderne umetnosti. Rodil se je leta 1928 v Pittsburghu slovaškima izseljencema Ondreju in Juliji Varhola. Umrl je leta 1987, star 58 let.

Svoj umetniški izraz je začel razvijati v začetku 60. let minulega stoletja pod vplivom francoskega umetnika Marcela Duchampa in dadaistov. Upodabljal je jušne konzerve, medijske zvezde, zgodovinske osebnosti, pogosto pa kar samega sebe. Med njegova ikonična in najbolj razvpita dela sodijo podobe Marilyn Monroe, 100 konzerv in Campbellove juhe. Ustvarjal je tudi eksperimentalne filme, kot so Dekleta iz Chelsea, Osamljeni kavboj, Hranjenje, Poljubljanje ter Spanje.

Razstava v Pinakoteka moderne bo odprta do 17. novembra, še piše na spletni strani pinakoteke.