Slovenija 12.9.2013 4:00

Bičkov Razredni sovražnik od danes v kinematografih

Ljubljana, 12. septembra - V Koloseju bo od danes na sporedu celovečerni prvenec režiserja Roka Bička Razredni sovražnik. Film je na beneškem filmskem festivalu prejel nagrado filmskih kritikov, selektorji pa so ga označili za zelo intenzivno dramo, ki se dotakne občutljivih tem, kot sta vzgoja in odraščanje.

Dogajanje filma je postavljeno v eno od slovenskih srednjih šol, kjer dijaki nikakor ne morejo sprejeti zahtev novega učitelja nemščine. Njihov odnos se zaostruje iz dneva v dan in po samomoru dijakinje njeni sošolci krivdo pripišejo učitelju. To sproži niz usodnih dogodkov, ki za vedno spremenijo življenje učitelja in učencev, saj se resnica ozadja dogajanj skriva pod številnimi tančicami lahkomiselnih laži, zlonamernih spletk in nespametnih odločitev.

Scenarij za film so po resničnih dogodkih napisali Nejc Gazvoda, Biček in Janez Lapajne. Zgodbo iz filma je Biček doživel kot srednješolec, ko je dijakinja zaključnega letnika naredila samomor. Temu je sledil upor njenih sošolcev proti šolskemu sistemu in profesorjem. V filmu je samomor uporabljen kot sprožilni moment za dogodke, ki nato poskušajo prerasti meje šolskih zidov in so odraz današnje splošne družbene klime.

Film je bil poleg nagrade na beneškem filmskem festivalu deležen tudi številnih pohval kritikov, med drugim v revijah, kot sta Hollywood Reporter in Variety, zanj pa se zanimajo tudi tuji distributerji.

Celovečerec je nastal v produkciji Triglav filma. V glavnih vlogah nastopajo Igor Samobor in devet srednješolcev: Voranc Boh, Jan Zupančič, Daša Cupevski, Doroteja Nadrah, Špela Novak, Pia Korbar, Dan Mrevlje, Jan Vrhovnik in Kangjing Qiu. V stranskih vlogah nastopajo še Nataša Barbara Gračner, Tjaša Železnik, Maša Derganc in Robert Prebil.