Slovenija 12.9.2013 8:00

Tekstopisec Dušan Velkaverh danes praznuje 70 let

Ljubljana, 12. septembra - Na današnji dan se je pred 70 leti rodil pisec besedil in založnik Dušan Velkaverh, poznan kot avtor zimzelenih uspešnic, kot so Dan ljubezni, Silvestrski poljub, Med iskrenimi ljudmi, Pridi, dala ti bom cvet in Marie, ne piši pesmi več. Napisal je okoli 600 besedil, večinoma za slovenske skladatelje, pa tudi zasedbe, kot je Pepel in kri.

Velkaverh se je rodil v Georgetownu v Gvajani. Kmalu po njegovem rojstvu se je družina preselila v New York, potem pa v London, Beograd in na Reko. Leta 1956 so se z družino preselili v Slovenijo, najprej v Portorož, pozneje v Ljubljano.

Leta 1968 je prvič sodeloval na festivalu Slovenska popevka in v tandemu z Juretom Robežnikom prejel nagrado občinstva za skladbo Presenečenja v izvedbi Belih vran.

Največ besedil je napisal za popevke skladateljev, kot so Mojmir Sepe, Jože Privšek, Tadej Hrušovar in Robežnik. S Privškom sta ustvarila tudi eno najbolj priljubljenih prazničnih skladb, Silvestrski poljub. Za njegova besedila je značilno, da niso samostojna, ampak da resnično zaživijo šele z glasbo.

Njegovo ime je tesno povezano z razcvetom festivala Slovenska popevka, katerega glavni namen je bil spodbujanje domačih melodij s kakovostnimi besedili in dobro interpretacijo. Dogajanje je organiziralo glasbeno uredništvo takratnega Radia Ljubljana, pravilo festivala pa je bilo, da morajo biti vse pesmi slovenske.

Velkaverh se je pisanju besedil vedno posvečal le ljubiteljsko. Poklicno pot je začel leta 1961 kot novinar na Radiu Slovenija, nato se je čez deset let preselil na novoustanovljeno Založbo kaset in plošč RTV Slovenija. Skupaj z direktorjem založbe Robežnikom in sodelavci Ivom Umekom, Tomažem Tozonom, Andrejem Šifrerjem in drugimi so kmalu postali ena najuspešnejših glasbenih založb. Leta 1993 je ustanovil svojo založbo Corona. Leta 2002 se je upokojil, piše na spletni strani založbe ZKP RTV Slovenija.