Slovenija 12.9.2013 14:23

Na Ptuju razstavljene srbske tapiserije

Ptuj, 12. septembra - V sklopu obeleževanja 120. obletnice delovanja Pokrajinskega muzeja Ptuj-Ormož bodo danes v Miheličevi galeriji na Ptuju odprli razstavo tapiserij iz Ateljeja 61 v Novem Sadu. Z razstavo želijo obiskovalce popeljati skozi sodobno srbsko umetnost v tkani strukturi ter hkrati opozoriti na pomembnost ohranjanja te dragocene tekstilne dediščine.

Atelje 61 je umetniška delavnica za tkanje tapiserij v Novem Sadu, ki od ustanovitve leta 1961 ustvarja, hrani in predstavlja umetnost tapiserije. Ima eno najbogatejših zbirk sodobnih tapiserij v Evropi, bogato razstavno in založniško dejavnost ter šolo tkanja, pojasnjujejo v Pokrajinskem muzeju Ptuj-Ormož. Razstava bo na ogled do 27. oktobra.

Pokrajinski muzej Ptuj-Ormož je splošni muzej z zbirkami in oddelki za arheologijo, zgodovino, kulturno zgodovino, etnologijo, z restavratorskimi delavnicami in drugimi službami. Njegov nastanek sega v leto 1893, ko so na Ptuju ustanovili Muzejsko društvo in razstavili arheološke najdbe v tedanji nižji gimnaziji.

Osrednja slovesnost ob 120-letnici omenjenega muzeja bo 17. septembra na Ptujskem gradu.