Slovenija 12.9.2013 14:19

Nova sezona v Centru kulture Španski borci na temo staranja

Ljubljana, 12. septembra - Center kulture Španski borci, ki ga upravlja Zavod En-Knap, v novi sezoni pripravlja tri nove produkcije, številne festivale, mednarodna gostovanja in nov izobraževalni projekt. Osrednja tema sezone 2013/2014 bo staranje telesa skozi plesno umetnost, novo sezono v Španskih borcih pa bo v soboto, 14. septembra, uvedlo glasbeno dogajanje.

Glasbeno dogajanje na dvorišču Španskih borcev bo ob 17. uri uvedel koncert Pihalnega orkestra Bežigrad. Med drugim bodo nastopili še plesna zasedba JINX 103 ter domači glasbeni skupini Red Five Point Star in Demolition Group.

Sezono bodo po besedah umetniškega vodje Španskih borcev in Zavoda En-Knap Iztoka Kovača zaznamovale tri premiere, ki bodo tematizirale vprašanje staranja telesa skozi plesno umetnost, razmišljale o afirmaciji in političnosti staranja in odpirale staranje kot novo razsežnost avtorskega sodobnega plesa.

Prva bo na vrsti premiera plesne predstave '68 slovaško-madžarskega plesalca in koreografa Csabe Molnarja ter domačih avtorjev Rosane Hribar in Gregorja Luštka v izvedbi mednarodnega plesnega ansambla EnKnapGroup. Predstava po Kovačevih besedah odpira vprašanja sebičnosti in vzajemnosti, doslednosti in praktičnosti, revolucije in zgodovine.

Osrednjo temo nove sezone pa bo uvedla plesna predstava Sokol! avtorjev Iztoka Kovača in Janeza Janše, ki obnavlja in nadgrajuje Kovačev solo iz leta 1991 Kako sem ujel Sokola. Kot je dejal Kovač, bo z uprizoritvijo skušal predstaviti drugačen pristop k plesu in odpreti vprašanja o tem, kaj telo zmore, ko nečesa več ne zmore. Temu problemu se bosta avtorja približala z notranjih parametrov in s perspektive zahtev sodobnoplesnega trga dela, ki od plesalcev vrhunsko plesno in telesno kondicijo.

Po otroški plesni uspešnici Pozor hud Ples iz leta 2010 se maja prihodnje leto obeta zabavno didaktična produkcija za najmlajše Ansambel, pod katero se podpisujeta Kovač in Jaka Ivanc.

V Španskih borcih bodo nadaljevali tudi s festivaloma Uvoz-izvoz in Plesno Vesno, ki bosta ponudila številna mednarodna gostovanja s področja uprizoritvenih umetnosti. Oba bosta prav tako tematizirala staranje plesalčevega telesa. V sklopu festivalov bodo v Španskih borcih med drugim gostovali ameriški eksperimentalni koreograf Steve Paxton, karizmatična britanska performerka Wendy Houstoun, belgijski koreograf Jan Martens in italijanski koreograf Giulio D'Anna.

Plesni ansamel EnKnapGroup bo v novi sezoni ponovil tudi nekatere uspešne produkcije iz pretelih sezon, med drugim Kovačev Ottetto, predstavo 10 MIN in Pozor hud Ples. Že petič zapored bodo izvedli Plesno nacionalo ter nekoliko osvežen projekt Zametki. Med festivali velja omeniti potujočo umetniško manifestacijo Pajek, glasbeni festival Neposlušno in festival plesne ustvarjalnosti mladih Živa.

Novost sezone je brezplačno usposabljanje Gledališče mene išče, ki ga organizira Zavod En-Knap. Usposabljanje, ki bo potekalo od oktobra 2013 do avgusta 2014, je namenjeno pripadnikom narodnih in manjšinskih skupin v Sloveniji.