Na hitro prelistano 14.9.2013 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 14. septembra - Pri Mladinski knjigi so v zbirki Premiki izdali delo Metke in Borisa M. Gombač Trpljenje otrok v vojni: 70 let po zaprtju italijanskih taborišč ter kuharico Jamiea Oliverja 15 minut za obrok. Pri založbi Franc-Franc so izšle zgodbe Ferija Lainščka Mišo frajer, Janko hajer, pri založbi Klar pa Lainščkova pesniška zbirka Dlan mi po tebi diši.

Ljubljana. Kuharica britanskega kuharja Jamieja Oliverja z naslovom 15 minut za obrok. Foto: STA

Ljubljana.
Kuharica britanskega kuharja Jamieja Oliverja z naslovom 15 minut za obrok.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga Ferija Lainščka z naslovom Mišo Frajer, Janko Hajer. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Ferija Lainščka z naslovom Mišo Frajer, Janko Hajer.
Foto: STA

Ljubljana. Vojna knjiga avtorjev Metke Gombač in Borisa M. Gombača z naslovom Trpljenje otrok v vojni. Foto: STA

Ljubljana.
Vojna knjiga avtorjev Metke Gombač in Borisa M. Gombača z naslovom Trpljenje otrok v vojni.
Foto: STA

Ljubljana. Pesniška zbirka Ferija Lainščka z naslovom Dlan mi po tebi diši. Foto: STA

Ljubljana.
Pesniška zbirka Ferija Lainščka z naslovom Dlan mi po tebi diši.
Foto: STA

TRPLJENJE OTROK V VOJNI - DELO S PRIČEVANJI SLOVENSKIH OTROK V ITALIJANSKIH TABORIŠČIH MED DRUGO SVETOVNO VOJNO

Trpljenje otrok v vojni je knjiga o manj znanem, a zelo bolečem poglavju zgodovine. Predstavi zgodbo o otrocih, ki so bili internirani v italijanska koncentracijska taborišča med drugo svetovno vojno, v Gonars, Treviso ali na Rab. Nekateri otroci so takoj po vrnitvi domov napisali spise o svojem doživljanju taborišč, o lakoti, žeji, soočenju s smrtjo ali izgubi doma. Te edinstvene dokumente otroškega doživljanja vojne sta zgodovinarja Metka in Boris M. Gombač dopolnila z intervjuji in življenjskimi zgodbami preživelih. Njihova pričevanja so objavljena skoraj 70. let po tem, ko so se 8. septembra 1943 zaprla vrata taborišč.

Metka Gombač je zgodovinarka in arhivistka, ki se zadnja leta posveča problematiki slovenskih internirancev v času druge svetovne vojne, predvsem otrokom. Zgodovinar Boris M. Gombač raziskuje predvsem teme, povezane z razvojem nacionalnega in socialnega vprašanja v Trstu. Od leta 2004 skupaj raziskujeta problematiko interniranja Slovencev v italijanska koncentracijska taborišča.

15 MINUT ZA OBROK - NOVA KUHARICA JAMIEA OLIVERJA ZA PRIPRAVO HRANE V ČETRT URE

Po uspešnici priljubljenega britanskega zvezdniškega kuharja Jamiea Oliverja 30 minut za obrok je zdaj v slovenskem prevodu Srđana Milovanovića izšla še njegova kuharska knjiga 15 minut za obrok. V tokratnem kuharskem priročniku je Jamie Oliver zbral recepte za izjemno hitro, okusno in zdravo hrano za vsak dan.

Recepti so razdeljeni na osem poglavij: piščanec, govedina, svinjina, jagnjetina, ribe, testenine, juhe in sendviči ter vegetarijanske jedi. Posebni poglavji sta namenjeni zajtrkom in hranilnim vrednostim posameznih jedi, knjiga pa vsebuje tudi nasvete o pogrinjkih in hrambi živil.

MIŠO FRAJER, JANKO HAJER - LJUBEZENSKA ZGODBA O RUDARJU, KI SI ŽELI POSTATI ZVEZDNIK

Nova Lainščkova ljubezenska zgodba je umeščena v Titovo Velenje in prikazuje usodo rudarja, ki mu je podobnost s popularnim pevcem Mišem Kovačem povsem spremenila življenje. Rudar Janko, ki ob fizični podobnosti z zvezdnikom in idolom odkrije tudi svojo glasbeno nadarjenost, se namreč kmalu znajde v svetu, ki mu ni dorasel, razkrijejo pa se mu tudi nepričakovana dejstva iz preteklosti. Ljubezenska zgodba bo konec oktobra v produkciji velenjskega gledališča doživela tudi gledališko priredbo kot monodrama Karla Čretnika v režiji režiji Petra Boštjančiča.

Pisatelj Feri Lainšček se je rodil leta 1959 v Dolencih v Prekmurju. Bibliografija njegovih samostojnih monografskih izdaj obsega več kot 100 naslovov. Po njegovih romanih je bilo doslej posnetih šest celovečernih filmov, med njimi filma Petelinji zajtrk in Šanghaj. Za literarno ustvarjanje je prejel več nagrad, med njimi dvakrat kresnika, nagrado Prešernovega sklada in večernico.

DLAN MI PO TEBI DIŠI - NOVA PESNIŠKA ZBIRKA FERIJA LAINŠČKA

Pesniška zbirka, ki je izšla v obliki dlančnice, je namenjena ljubiteljem ljubezenske poezije. V njej je zajetih veliko novih Lainščkovih pesmi, najti pa je tudi že znane pesmi, kot je denimo Danes bom svečo prižgala, ki zaključuje zbirko. Lainšček si je naklonjenost številnih bralcev pridobil predvsem s pesniško zbirko Ne bodi kot drugi, ki je bila že petkrat ponatisnjena. Veliko njegovih pesmi je tudi uglasbenih in prirejenih za najrazličnejše zasedbe popularne in resne glasbe ter za pevske zbore.