Slovenija 13.9.2013 0:30

V Ljubljani drevi odprtje 30. grafičnega bienala

Ljubljana, 13. septembra - V Ljubljani bodo drevi odprli 30. grafični bienale. Ob osrednji razstavi Prekinitev, ki jo je kurirala Deborah Cullen, bo bienale ponudil vrsto spremljevalnih postavitev. Slavnostnega odprtja, ki bo ob 19. uri pred Mednarodnim grafičnim likovnim centrom (MGLC), se bo udeležil tudi minister za kulturo Uroš Grilc.

Jubilejna izdaja se po 29. izdaji, ki je bila posvečena dogodku, ponovna vrača h grafiki. Osrednja razstava obravnava evolucijsko grafično polje sodobnega časa in predstavlja selektiven pregled, ki spremlja in preiskuje radikalno preobrazbo samih sredstev vizualne pismenosti in vsakodnevnih komunikacij.

V Galeriji Cankarjevega doma bodo v sklopu bienala odprli razstavo z naslovom Grafični bienale, z vami vse od leta 1955. Postavitev bo pokazala na soodvisnost bienala z uradno kulturno politiko in učinke političnega gibanja neuvrščenih na področju kulture in umetnosti v Jugoslaviji.

Galerija Jakopič bo gostila razstavo prejemnice velike nagrade 29. bienala Regine Jose Galindo. Postavitev gvatemalske umetnice, ki deluje v polju performansa, s svojim delom pa se pogosto odziva na aktualne družbenopolitične okoliščine, ima naslov Ura anatomije.

V Muzeju sodobne umetnosti Metelkova bo na ogled razstava Miklosa Erdelyja, ki je na 29. bienalu prejel posebno omembo žirije za življenjsko delo. V Galerija Kresija bo postavljena razstava Grafični ateljeji Joana Miroja, v Galeriji Lek je že na ogled razstava Poklon bienalu, grafike iz zbirke MGLC, v Peterokotnem stolpu na Ljubljanskem gradu pa bodo odprli razstavo Robert Morris iz zbirke MGLC.

Prejemnik velike nagrade bienala bo znan danes. O njem bo odločila mednarodna strokovna žirija v sestavi Tevž Logar (predsednik), Chema de Francisco, Sally Tallant in Dusica Kirjakovic.