Svet 13.9.2013 5:00

Na Dunaju oktobra orientalski festival Salam

Dunaj, 13. septembra - Dunaj bo oktobra gostil tradicionalni festival orientalske glasbe, plesa in poezije. Na mednarodnem festivalu Salam, ki bo potekal med 9. do 31. oktobrom, bodo Orient predstavili številni umetniki. Obenem bodo pripravili vrsto predavanj in pogovorov o orientalski literaturi pa tudi o političnih temah.

Multikulturno obarvan festival bo letos v znamenju iskanja odgovorov na vprašanje, kje so meje Orienta. V tem duhu se bodo v slabem mesecu dni na različnih dunajskih prizoriščih zvrstili številni koncerti, plesne in gledališke predstave ter druge prireditve.

Glasbeni del festivala bo ponudil koncerte za vse okuse. Med drugim bo nastopil Taksim Trio iz Turčije, ki združuje glasbo svoje domovine, klasično glasbo in jazz. Z mešanico pripovedk in glasbe z Daljnega vzhoda se bo predstavila kitajska avantgardistična skupina Dawanggang, ljubitelji instrumentalne glasbe pa bodo na svoj račun prišli ob zvokih libanonskega trobentača Ibrahima Maaloufa. Ta v svojih skladbah prepleta elektronsko glasbo, rock, jazz-funk in arabsko tradicijo.

Predstavili bodo še literaturo orientalskih dežel, obsežen pa bo tudi program za najmlajše z glasbenimi in plesnimi delavnicami ter predstavo o Leteči preprogi, so sporočili z agencije za stike z mestom Dunaj Compress.