Slovenija 13.9.2013 11:53

Ob obletnici Kina Šiška performans in koncerta punk legend

Ljubljana, 13. septembra - Osrednje dogajanje štiridnevnega praznovanja Centra urbane kulture Kino Šiška bo ob 21. uri uvedel intermedijski performans Časovni diagrami avtorjev Marka Batiste in Boštjana Čadeža. Sledil bo koncert legendarnih domačih punk zasedb Via Ofenziva in Niet. Četrto obletnico delovanja sicer obeležujejo s programom, ki poteka med 11. in 14. septembrom.

Ljubljana. Kino Šiška. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Kino Šiška.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

V performansu Časovni diagrami, ki je nastal v sodelovanju med Kinom Šiška in Zavodom za sodobne umetnosti Aksioma, avtorja Batista in Čadež razvijata grafične modularne programske spoje, ki jih povezujeta z zvočnimi moduli futurističnega elektronskega instrumenta. Z vizualno zvočnim performansom ne sprožata neposrednih narativnih asociacij, temveč obiskovalce potopita v zvočno vizualni ambient, ki povzroča čutne, miselne in estetske reakcije, so zapisali organizatorji.

Po performansu, ki se ga bo udeležil tudi minister za kulturo Uroš Grilc, bo sledil koncert skupin Via Ofenziva in Niet, punkerskih veteranov, ki so na slovenski glasbeni sceni prisotni že od 80. let. Obe zasedbi danes delujeta v nekoliko prenovljeni zasedbi, zaznamujejo pa ju aktualne in poetske družbeno angažirane pesmi, s katerimi naslavljata tako starejše kot tudi mlajše generacije.

Sklepni dan praznovanja bo dopoldne ponudil mini stripovski festival Stripolis, pozneje pa slovensko premiero dokumentarca o Damirju Avdiću Pravi človek za kapitalizem v režiji Dušana Moravca. Večer se bo sklenil z Avdićevim koncertom, na katerem bo predstavil svoj novi album "Human Reich".