Svet 16.9.2013 6:00

V münchenski Pinakoteki moderne razstava Sanjske slike

München, 16. septembra - V münchenski Pinakoteki moderne so odprtje po prenovi obeležili s štirimi razstavami. Tako je od konca tedna na ogled tudi razstava Sanjske slike, s katero pa želijo po pisanju nemške tiskovne agencije dpa predstaviti tudi svoje najnovejše pridobitve. To so dela iz zbirke sklada Thea Wormlanda.

Na razstavi je mogoče videti dela Maxa Ernsta, Reneja Magritta, Pabla Picassa in Salvadorja Dalija. Ob klasičnih delih nadrealizma so predstavljena tudi dela predstavnikov post-nadrealizma iz 60. in 70. let minulega stoletja, kot sta Ernst Wilhelm Nays in Fernando Botero.

Sklad Thea Wormlanda je pinakoteki doniral okrog 70 umetniških del, njegova zbirka pa pa zagotovilih iz pinakoteke velja za eno najpomembnejših zasebnih zbirk nadrealizma v Nemčiji. Zbirko je sklad sicer že pred tremi desetletji dal trajno na posodo Bavarskim državnim slikarskim zbirkam.

Pinakoteko moderne so le desetletje po njenem odprtju zaradi prenove zaprli februarja letos. Pojavile so se namreč razpoke v vhodni dvorani v obliko rotunde.