Svet 16.9.2013 10:17

Na festivalu v Torontu nagrajen film Stevea McQueena

Toronto, 16. septembra - S podelitvijo nagrade občinstva za najboljši film zgodovinski drami "12 Years a Slave" (Suženj 12 let) britanskega režiserja Stevea McQueena se je v nedeljo zaključil mednarodni filmski festival v Torontu. Na festivalu so sicer od 5. septembra predvajali 366 filmov, od katerih jih je 146 doživelo svetovno premiero.

McQueenov film, ki že sproža govorice o oskarjih, temelji na izpovedi Solomona Northupa, svobodnega temnopoltega Američana, ki so ga leta 1841 ugrabili v New Yorku in prodali v suženjstvo.

"Zgodba je darilo iz preteklosti, ki odpira prostor za pogovor, ne nujno o rasi, ampak o človeškem dostojanstvu in svoboščinah," je o filmu dejal igralec Chiwetel Ejiofor, ki je upodobil Northupa. Na premieri minuli teden je film sicer doživel stoječe ovacije, nekaj gledalcev pa je dvorano zaradi nazornih prikazov mučenja zapustilo predčasno.

V filmu poleg Ejiofora nastopajo še Michael Fassbender, Benedict Cumberbatch, Paul Dano, Garret Dillahunt, Paul Giamatti, Scoot McNairy, Lupita Nyong'o, Adepero Oduye, Sarah Paulson, Brad Pitt, Michael Kenneth Williams in Alfre Woodard.

Čeprav v Torontu na podeljujejo nagrad žirije, pa festival velja za enega pomembnejših. Filmi, ki so na festivalu v središču, veljajo tudi za resne kandidate za oskarje. Letos so se festivala udeležili igralci, kot so Colin Firth, Sandra Bullock, Julia Roberts, Kate Winslet in Jennifer Aniston.