Slovenija 16.9.2013 12:06

V Kočevju predstavljena pričevanja otrok iz italijanskih koncentracijskih taborišč

Kočevje, 16. septembra - V Pokrajinskem muzeju Kočevje bodo ob 18. uri odprli razstavo Ko je umrl moj oče oziroma Risbe in pričevanja iz koncentracijskih taborišč na italijanski vzhodni meji (1942-1943), ki so jo pripravili v Arhivu RS. Vsebino razstave bosta ob njenem odprtju predstavila zgodovinarja in avtorja knjige Trpljenje otrok v vojni Metka in Boris M. Gombač.

Kot so sporočili iz kočevskega muzeja, razstavo sestavlja 26 velikih panojev, na katerih so prikazani spisi in risbe otrok, ki so bili od poletja 1942 do septembra 1943 internirani v italijanskih koncentracijskih taboriščih Rab, Gonars, Treviso, Visco, in Renicci.

Spisi in risbice otrok, starih od 7 do 13 let, so nastali spomladi leta 1944 v partizanskih šolah na osvobojenem ozemlju ribniško-kočevskega območja. Zaradi dokaj natančnega vodenja upravnega poslovanja med narodnoosvobodilnim bojem pa so se ohranili v množici arhivskega gradiva, ki je obravnavalo partizansko šolstvo. Shranjeni so v sektorju za varstvo arhivskega gradiva druge svetovne vojne Arhiva RS.

Besedila otrok so hkrati z obširno razlago tedanjega geopolitičnega in vojaškega stanja v Sloveniji ter na Hrvaškem na razstavi predstavljena tudi v italijanskem prevodu, so še sporočili iz kočevskega muzeja.

Metka in Boris M. Gombač sta risbe in spise, ki so jih po vrnitvi iz italijanskih koncentracijskih taborišč narisali in napisali otroci, zbrala v knjigi, vanjo pa sta vključila tudi pogovore z nekaterimi izmed njih. Razstava v kočevskem muzeju bo odprta do 25. oktobra.