Svet 17.9.2013 5:00

Pakistan se bo po skoraj 50 letih potegoval za nominacijo za tujejezičnega oskarja

Islamabad, 17. septembra - Pakistan je po 50 letih izbral film, ki se bo potegoval za nominacijo za tujejezičnega oskarja. Film v režiji Meenu Gaur "Zinda Bhaag" (Pobegniti živi), ki je dobil večinsko podporo pakistanskega odbora za oskarje, govori o treh mladih, ki želijo pobegniti dolgčasu vsakodnevnega življenja, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Film, ki je bil eden od štirih v ožjem izboru za pakistansko nominacijo, je sproduciral Mazhar Zaidi, v njem pa v glavnih vlogah nastopajo Naseeruddin Shah, Amna Ilyas in Khurram Patras.

Predsednica odbora, ki je film izbral, Sharmeen Obaid Chinoy je dejala, da bo imel Pakistan letos končno svoj film v izboru za nominacije oskarje. "Ponosna sem, da danes vsaj z majhnimi koraki podpiramo naše filmarje," je dodala.

Doslej je Pakistan za nominacijo za tujejezičnega oskarja predlagal le dva filma - leta 1959 "Jago Hua Savera" A. J. Kardarja ter leta 1963 "Ghunghat" Khawaje Khurshida Anwarja, vendar nobeden od njiju za kipec ni bil nominiran. V igri za tujejezičnega oskarja je vsako leto le pet filmov iz vsega sveta.