Slovenija 17.9.2013 11:26

Mariborska Drama sezono odpira z Gogoljevim Revizorjem

Maribor, 17. septembra - Slovensko narodno gledališče (SNG) Maribor v petek odpira novo gledališko sezono. Ansambel mariborske Drame se bo v Stari dvorani predstavil z uprizoritvijo Revizorja ruskega pisatelja in avtorja znanih grotesknih realističnih del Nikolaja Vasiljeviča Gogolja. Za režijo je tokrat poskrbel novi umetniški vodja mariborske hiše Diego de Brea.

Maribor. Slovensko narodno gledališče (SNG) Maribor. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA Arhiv STA

Maribor.
Slovensko narodno gledališče (SNG) Maribor.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA
Arhiv STA

Duhovita, a neprizanesljiva družbena igra Revizor, ki je nastala leta 1835, v ostrem satiričnem tonu secira ničevost in praznino Gogoljeve sedanjosti in jo vehementno preslikava v sodobnost, ki se v teh pogledih ni prav nič spremenila. Omenjena komedija je bila v Mariboru doslej na oder postavljena štirikrat, prvič leta 1922, na repertoar pa se znova vrača po 63 letih.

Igra se dogaja v nekem malem mestu, čigar ime niti ni pomembno in kjer veljaki v strahu pred prihodom napovedanega revizorja iščejo pot, kako ga preslepiti. Korupcija je del njihovega vsakdana, pokvarjenost in izprijenost sta samoumevni, zato se skozi svojo slabo vest odločijo, da revizorja - ko bo prispel - podkupijo.

A po naključju se mladi uradnik Hlestakov prav takrat znajde v tem mestu in mestni veljaki, prestrašeni, slepi in otrpli v strahu, ga zamenjajo za revizorja in mu v prijazni maniri ponudijo prav vse. Hlestakov kmalu prepozna njihovo zmoto, jih še dodatno obilno izkoristi, nato pa izgine v neznano, ko se pravi revizor šele pojavi.

Predstava je komedija o oblasti in družbi in slovi kot ena največkrat uprizarjanih komedij nasploh. Je neizčrpen vir navdiha in zmeraj znova predstavlja izziv ustvarjalcem ter brez zadržkov nastavlja ogledalo sodobni družbi. Povezava med svetom Revizorja in današnjim izpraznjenim svetom zato nikakor ni zgolj metaforična.

V zasedbi omenjene predstave so nekatera največja imena SNG Maribor, med njimi Vlado Novak, Nataša Matjašec Rošker, Eva Kraš, Kristijan Ostanek, Miloš Battelino, Matija Stipanič, Viktor Meglič, Nejc Ropret, Vladimir Vlaškalić, Milada Kalezić, Davor Herga, Ivica Knez in Bojan Maroševič, kot gosta pa se bosta predstavila še Srdjan Grahovac in Ivo Godnič.