Svet 18.9.2013 5:00

Pavarottiju posthumno brit za življenjsko delo

London, 18. septembra - Italijanskemu opernemu zvezdniku Lucianu Pavarottiju bodo posthumno podelili nagrado brit za življenjsko delo na področju klasične glasbe. Nagrado bo na podelitvi nagrad brit za klasično glasbo, ki bo v Londonu potekala 2. oktobra, v imenu pokojnega pevca prevzela njegova vdova Nicoletta Mantovani-Pavarotti, je poročal britanski BBC.

Pavarottiju so nagrado sicer namenili že leta 2007, a je glasbenik le nekaj mesecev kasneje preminil za posledicami raka na trebušni slinavki, tako da mu je niso uspeli izročiti.

Mantovani-Pavarottijeva je izrazila navdušenje, da se bo glasbena industrija Pavarottiju za njegovo delo z nagrado brit poklonila posthumno. Še posebej jo veseli, da se bo to zgodilo letos, ko mineva pol stoletja od izida prve pevčeve solo plošče.

Pavarotti je zaslovel mednarodno kot član Treh tenorjev, skupaj s Placidom Domingom in Josejem Carrerasom. Domingo je brit za življenjsko delo na področju klasične glasbe prejel leta 2006, Carreras pa tri leta kasneje.

Nagrado brit za viden doprinos h klasični glasbi bo sicer letos prejel z oskarjem nagrajeni skladatelj Hans Zimmer. Med nastopajočimi na prireditvi bodo violinistka Nicola Benedetti, pianist Lang Lang ter skladatelj in pianist Ludovico Einaudi.