Svet 19.9.2013 5:00

Sagrada Familia v Barceloni bo dokončana do leta 2026

Barcelona, 19. septembra - Znamenita barcelonska cerkev Sagrada Familia bo po zadnjih napovedih dokončana do leta 2026, kar je 144 let po začetku njene gradnje. Bazilika s petimi stolpi, ki s svojimi krivuljastimi oblikami posnema naravo, nastaja po zamisli katalonskega arhitekta Antonija Gaudija (1852-1926) in velja za eno glavnih španskih turističnih znamenitosti.

Španija, Barcelona. Znamenita barcelonska cerkev Sagrada Familia. Foto: Xinhua/STA

Španija, Barcelona.
Znamenita barcelonska cerkev Sagrada Familia.
Foto: Xinhua/STA

V notranjosti Sagrade Familie sicer že izvajajo nekatere verske obrede, čeprav 35 odstotkov cerkve še ni zgrajene. "V kolikor bomo ohranili aktualno hitrost gradnje, bo Sagrada Familia dokončana do leta 2026," je napovedal Jordi Fauli, glavni arhitekt, ki bdi nad projektom.

Na podlagi predloga lokalnega verskega društva gradnjo Sagrade Familie financirajo zgolj iz donacij ter iz vstopnin za ogled njene notranjosti. Od tod tudi pojasnilo, zakaj gradnja poteka tako dolgo, piše nemška tiskovna agencija dpa. "Mojemu klientu se ne mudi," je večkrat dejal Gaudi in imel pri tem v mislih Boga.

Sagrado Familio so začeli graditi leta 1882. Leta 2005 je bila cerkev uvrščena na Unescov seznam svetovne kulturne dediščine, leta 2010 pa jo je posvetil papež Benedikt XVI.

Gaudi je nad realizacijo svojega načrta bdel od leta 1883 do nesrečne smrti leta 1926. Slavnega arhitekta je namreč med sprehodom zbil tramvaj. Ker pri sebi ni imel osebnih dokumentov, so ga prepozno oskrbeli in tako je tri dni po trku preminil.