Svet 19.9.2013 5:30

V Izraelu na ogled postavili Boticellijevo Oznanjenje

Jeruzalem, 19. septembra - V Izraelskem muzeju so na ogled postavili Boticellijevo fresko Oznanjenje, ki jo je italijanski renesančni mojster leta 1481 ustvaril za bolnišnico San Martino alla Scala v Firencah. Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, vse do nedavnega ni bilo jasno, ali jo bodo v Jeruzalemu zaradi strahov glede varnosti sploh lahko pokazali.

Italijanske oblasti so namreč v začetku meseca, potem ko so ZDA napovedale možnost vojaškega posredovanja v Siriji, dejale, da čas za izposojo umetnine "ni primeren".

Predstavnik izraelskega ministrstva za kulturo Limor Livnat pa je za AFP pojasnil, da je ministrstvo naredilo vse, da bi Italijo prepričalo, da "ni nobene nevarnosti in da izraelski muzej lahko zagotovi varnost freske". To jim je uspelo, saj so umetnino na ogled postavili pravočasno.

Ob odprtju razstave je direktor muzeja James Snyder dejal, da je slika tesno povezana s sveto deželo, saj se je tudi zgodba oznanjenja dogaja v Nazaretu, pokrajina na freski pa je pokrajina te starodavne dežele.