Svet 19.9.2013 6:00

V Parizu velika retrospektiva Georgesa Braqua

Pariz, 19. septembra - V razstavišču Grand Palais so na ogled postavili veliko retrospektivno razstavo del francoskega slikarja in grafika Georgesa Braqua (1882-1963), ki skupaj s španskim umetnikom Pablom Picassom (1881-1973) velja za utemeljitelja kubizma. S postavitvijo, ki združuje umetnine iz vsega sveta, Francija obeležuje 50-letnico smrti umetnika.

Razstavo so v Grand Palais pripravili skoraj 40 let po razstavi del Georgesa Braqua v pariškem razstavišču Oranžerija, na ogled pa bo do 6. januarja, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Retrospektiva, ki združuje okoli 220 umetnikovih del, se prične z deli, ki jih je navdihnila umetnost francoskega slikarja Paula Cezanna. Sledijo dela iz umetnikove fauvistične faze, postavitev pa se zaključi s slikami s stiliziranimi podobami ptic velikega formata.

Na razstavi so zastopana vsa področja Braquovega ustvarjanja - slikarstvo, grafika in kiparstvo, pri čemer so posebno pozornost namenili umetnikovim kubističnim delom. Kubizem se je v Franciji začel razvijati leta 1907. Za utemeljitelja veljata Braque in Picasso. Umetnika sta bila tudi tesna prijatelja, pa čeprav sta si bila po značajih precej različna. Medtem ko je bil Picasso zgovoren in družaben, je bil Braque zadržan in je govoril le o svoji umetnosti.

V razstavišču Grand Palais so Picassu veliko retrospektivo posvetili leta 2009, na njej pa so po pisanju dpa našteli 780.000 obiskovalcev.

Braque se je rodil v Argenteuilu. V letih 1902-1904 je obiskoval zasebno likovno akademijo Humbert v Parizu, leta 1903 tudi Nacionalno visoko šolo lepih umetnosti. Na začetku svojega razvoja je bil kratek čas pod vplivom impresionistov, nato je bil fauvist, potem pa se je usmeril v kubizem.

Bistveno je prispeval k oblikovanju kubizma. Predmete je s slikanjem razčlenjeval v preproste geometrične forme, uporabljal je zadušene rjavkastozelene tone. S Picassom je uveljavil tudi tehniko kolaža.