Svet 20.9.2013 5:30

V Španiji našli fragment iz Bellinijeve opere

Madrid, 20. septembra - V arhivih Španske narodne knjižnice so odkrili redek, na roko napisan fragment iz opere italijanskega skladatelja Vincenza Bellinija (1801-1835) "Il Pirata" (Gusar). Gre za izsek notnega zapisa iz dueta, ki se pojavi v delu, opremljen z opombami. Fragment je podpisan kot rokopis Vincenza Bellinija in njegovih bratov Maria ter Carmela.

Fragment so odkrili v albumu, v katerem so bile fotografije in risbe iz 19. stoletja, na katerih so upodobljene pokrajine na Malti in Siciliji. Rokopis je poseben zato, ker se zapis na njem ne sklada popolnoma z doslej znanim notnim zapisom izseka iz opere, čeprav so razlike v resnici minimalne. "To ga iz muzikološkega vidika dela še bolj zanimivega," so sporočili iz knjižnice. Opera "Il Pirata" je bila sicer prvič uprizorjena v milanski Scali 27. oktobra 1827.

Bellini je bil rojen v mestu Catania na Siciliji, svojo prvo kompozicijo pa naj bi napisal pri šestih letih. Ustvaril je številna sakralna in komorna dela, večji uspeh pa je požel z operama "Il Pirata" in "La Straniera" (Tujka, 1828) ter z njegovim najslovitejšim delom "Norma" iz leta 1831, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.