Slovenija 20.9.2013 8:00

V Mini teatru premiera Pogumne Molly v režiji Mareka Bečke

Ljubljana, 20. septembra - V Mini teatru na Ljubljanskem gradu bodo drevi ob 18. uri premierno uprizorili lutkovno predstavo Pogumna Molly češkega režiserja Mareka Bečke, ki je poskrbel tudi za priredbo besedila in dramaturgijo. Tričetrturna predstava po besedilu angleške ljudske pravljice z igralcema Robertom Korošcem in Joseom je namenjena otrokom, starejšim od treh let.

Ljubljana. Mini teater. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Mini teater.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Lutkovna predstava temelji na pravljici o pogumni angleški deklici Molly, ki so jo starši skupaj s sestricama Polly in Dolly pozabili v gozdu. V iskanju poti domov so deklice našle prenočišče pri Velikanki in Velikanu. Slednji jih je želel pojesti, a ga je bistra Molly ukanila ter sebe in sestrici rešila pred smrtjo. Med begom so pred seboj uzrle grad, v katerem je živel francoski kralj. Ta je poprosil Molly, naj mu pomaga pri boju z velikanom.

Za izvirne songe v predstavi je poskrbel Jose, za oblikovanje lutk in scenografijo pa Robert Smolik, so sporočili iz Mini teatra.

S Pogumno Molly se v Mini teater vrača priznani in večkrat nagrajeni češki režiser Marek Bečka, ki ga slovensko občinstvo pozna že iz predstav Sneguljčica, Mizica, pogrni se in Obuti maček. Bečkove priredbe so polne črnega humorja, improvizacije ter poigravanja z lutkovnimi tehnikami in njihovo odrsko metodologijo. V priredbah izvirnih besedil ohranja temeljne dogajalne loke, obenem pa jim z drznimi avtorskimi pristopi vdihne svojevrstno, s humorjem začinjeno ostrino, skozi katero se, kot so zapisali v Mini teatru, vedno znova izraža resnična, aktualna podoba današnjega sveta.

Marek Bečka (1964) je diplomiral je na gledališki akademiji DAMU v Pragi, v svoji bogati gledališki karieri pa se je preizkusil tudi kot igralec. Pripravil je številne ulične predstave in lutkovne uprizoritve za najmlajše, vodil pa je tudi več delavnic za poklicne in ljubiteljske lutkarje od Češke pa vse do Hongkonga. Leta 1991 je ustanovil gledališče Bouchty a loutky, v katerem je ustvaril več kot 30 predstav.