Slovenija 20.9.2013 12:31

V Slovenj Gradcu na ogled zbirka prvega domačega muzeologa Sokliča

Slovenj Gradec, 20. septembra - Koroški pokrajinski muzej v Slovenj Gradcu bo danes v sodelovanju s tamkajšnjo župnijo in občino odprl razstavo z naslovom Jakob Soklič (1893-1972) in Sokličeva zbirka. Razstava je posvečena znanemu slovenjgraškemu župniku, ki velja za prvega muzeologa v Slovenj Gradcu in okolici.

Sokličev muzej je imel prostore v slovenjgraškem župnišču, vendar so zaradi prostorske stiske dosegli dogovor s Koroškim pokrajinskim muzejem, da zbirko preselijo. Kot je za STA povedala direktorica Koroškega pokrajinskega muzeja Brigita Rajšter, so s Sokličevo zbirko, ki vsebuje okoli 1600 predmetov, zapolnili domala vse prostore muzeja, javno postavitev zbirke pa vidijo kot začasno nekajletno rešitev, dokler občina ne uspe najti novih prostorov za Sokličev muzej.

Sokliča, ki je bil naklonjen likovni umetnosti, zbiratelj arheoloških predmetov in varuh kulturne dediščine tako v muzeju predstavljajo v več sobah. Med drugim je baročna soba posvečena slovenjgraškemu baroku ter družinama Strauss in Mersi, en prostor je namenjen predstavitvi Sokliča, posebna soba je namenjena predstavitvi Sokliča kot zbiratelja, v njej pa so zbrani arheološki predmeti, med drugim tudi iz Azije, Turčije in Afrike.

V posebni sobi je Soklič predstavljen kot varuh kulturne dediščine okolja. Ljudje so mu namreč prinašali različne predmete, potem ko je v koroško mesto kot župnik prišel leta 1933. Štiri leta pozneje je svojo zbirko, ki zajema tudi slike na steklu iz 19. stoletja, panske končnice, staro kmečko orodje in staro pohištvo, prvič odprl za javnost. Del razstave v Koroškem pokrajinskem muzeju pa je tudi muzejska knjižnica, v kateri so poleg knjig iz Sokličeve knjižnice tudi knjige iz knjižnice Franca Ksaverja Meška.

"Soklič je s svojim odnosom do predmetov, do kulture in dediščine ter z njihovo predstavitvijo javnosti kalil in gojil generacije mladih in je zagotovo opravljal tudi pedagoško poslanstvo," je dejala Rajšterjeva, ki pravi, da s predstavitvijo zbirke muzej nadaljuje in nadgrajuje pedagoški vidik Sokličevega dela. Muzej je posnel tudi dokumentarni film o postavitvi zbirke v slovenjgraškem župnišču, po obdelavi pa ga bodo javnosti predvidoma pokazali februarja prihodnje leto.

Razstavo predmetov iz Sokličeve zbirke, ki po besedah Rajšterjeve govorijo zgodbe mesta in okolice, bodo odprli danes ob 17. uri.