Svet 23.9.2013 6:00

V Parizu razstava del flamskega slikarja Jacoba Jordaensa

Pariz, 23. septembra - V pariškem razstavišči Petit Palais so na ogled postavili veliko retrospektivno razstavo del flamskega slikarja Jacoba Jordaensa (1593-1678). Slednji je med trojico velikih mojstrov flamskega slikarstva 17. stoletja, v katero sodita še Rubens in Van Dyck, v Franciji še najmanj poznan, saj je to prva velika retrospektiva njegovih del v tej državi.

V Petit Palais Jordaensovo razstavo označujejo za največji razstavi projekt v novi sezoni. Dela zanjo so posodili najpomembnejši Francoski in tuji muzeji, razstava pa bo, kot je mogoče prebrati na spletni strani razstavišča, umetniku povrnila mesto, ki mu v svetu umetnosti pripada.

Jordaensova kariera je bila dolga in izjemno plodna. Skupaj s pomočniki je v svoji delavnici ustvarjal velika platna za naročnike iz vse Evrope, od oltarnih slik pa do velikih mitoloških kompozicij. V času, ko je bil Antwerpen kot ena od gospodarskih prestolnic Evrope v zatonu, je umetnik z obiljem in barvitostjo svojega umetniškega ustvarjanja še vedno ohranjal svoj ugled.

V Parizu je tokrat na ogled 120 del, ki pričajo o izjemni širini umetnikovega ustvarjanja, od družinskih portretov, do velikih nabožnih kompozicij, od prizorov z zabav - takšna je denimo slika Kralj pije, do osnutkov za tapiserije.

Umetnik, ki je le redko zapustil domači Antwerpen, je pri svojem ustvarjanju črpal iz del Rubensa in Caravaggia, del beneških renesančnih mojstrov in dediščine antike ter našteto združil s svojim osebnim načinom izražanja, je še mogoče prebrati na spletni strani pariškega razstavišča.