Slovenija 23.9.2013 12:08

V MGL želijo s Sternheimom razgibati občinstvo in sodobni družbi nastaviti ogledalo

Ljubljana, 23. septembra - V Mestnem gledališču ljubljanskem (MGL) bodo v sredo novo sezono uvedli s trilogijo Carla Sternheima Iz junaškega življenja meščanov, ki jo režira Aleksandar Popovski. Z uprizoritvijo želijo po besedah direktorice in umetniške vodje MGL Barbare Hieng Samobor "na en mah zabiti dva žeblja" - razgibati občinstvo in sodobni družbi nastaviti ogledalo.

Trilogija, ki jo sestavljajo deli Spodnjice, Snob in 1913, sledijo trem generacijam rodbine Maske. V prvem delu je v ospredju ustanovitelj rodbine Theobald Maske, uradnik srednjega sloja, ki se dokoplje do velikega bogastva, v drugem Maskejev sin Christian, novopečeni industrialec ter hladen in premočrten človek, v tretjem delu pa trije Christianovi otroci, ki družinsko bogastvo zaradi nesposobnosti, egoizma in arogance, izgubljajo družinsko bogastvo.

Kot so zapisali v MGL, je kljub komedijskemu kontekstu sporočilnost trilogije dovolj jasna, da režiserju in ekipi ni težko vzpostaviti pomenskega mostu med letoma 1913 in 2013.

Eva Mahkovic, ki podpisuje dramaturgijo, je na današnji novinarski konferenci izpostavila, da je Sternheim, ki je večinoma pisal komedije, vanje vnašal elemente, ki sprevračajo žanr. Dodala je, da avtor ni pisal kronologije časa, a je v svoje delo odlično zajel podobo dobe, v kateri je živel.

Režiser Popovski je ob tem pojasnil, da Sternheim v določenih prizorih napoveduje eno smer, a potem naredi "salto mortale" in uvede popolnoma novo temo. "Želel je pisati komične stvari, a je dejansko zelo surovo opisal svet, ki se vse preveč preslikava tudi v sodobnost," je poudaril.

"Gre za trilogijo, ki me nekoliko spominja tudi na velike trilogije, kot je Gospodar prstanov," je dodal.

Delo je prevedel Milan Štefe, ki je v trilogiji zaigral z Juretom Henigmanom, Tino Potočnik, Karin Komljanec, Jurijem Drevenškom, Primožem Pirnatom, Domnom Valičem, Matejem Pucem in Viktorijo Bencik Emeršič. Scenografijo sta zasnovala Numen in Ivana Radenović, kostumografijo Jelena Proković, glasbo pa podpisuje Vlada Divljan.

Po premieri so nameravali podeliti nagrado časopisne hiše Dnevnik najboljšemu gledališkemu ustvarjalcu oziroma ustvarjalki MGL v minuli sezoni. Zaradi dolžine predstave so odločili, da bodo nagrado podelili 10. oktobra, po premieri predstave Adam in Eva Miroslava Krleže v režiji Miloša Lolića.