Svet 24.9.2013 6:00

V Italiji bodo izdali znamke ob 200-letnici Verdijevega rojstva

Rim, 24. septembra - V Italiji se 200. obletnice rojstva italijanskega opernega skladatelja Giuseppeja Verdija (1813-1901) s številnimi prireditvami in koncerti spominjajo že od začetka leta. Skladatelju se bodo poklonili tudi z izdajo jubilejnih poštnih znamk, ki bodo po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa v obtoku od 10. oktobra.

Na samolepilnih znamkah, ki jih bodo v vrednosti 70 centov izdale Italijanske pošte, bo Verdijeva podoba natisnjena na ozadju, na katerem bodo izpisani naslovi nekaterih njegovih najbolj slovitih del.

Za izdajo jubilejnih znamk enake vrednosti pa bodo poskrbeli tudi v San Marinu. Znamke bo krasil prizor iz opere Aida, v obtok pa jih bodo dali 9. oktobra.

Verdi, ki se je rodil 10. oktobra 1813 v kraju Le Roncole, velja za enega najpomembnejših italijanskih romantičnih skladateljev. V Italiji se je uveljavil z opero Nabucco (1842), delom, v katerem je izražena želja Italijanov po svobodi in zedinjenju. Tudi sicer je bil aktiven pri podpori gibanja za združeno Italijo.