Slovenija 24.9.2013 11:22

Jesenske Cankarjeve torke uvajajo Lo cor de la Plana

Ljubljana, 24. septembra - Francoska zasedba Lo cor de la Plana bo nocoj ob 20. uri uvedla jesenski cikel Cankarjevih torkov v Klubu Cankarjevega doma (CD). Do konca oktobra bodo v klubu nad mestom nastopili še Tjaša Fabjančič Trio, Hanne Hukkelberg, Colin Stetson, Klarisa Jovanović & Della Segodba ter Dave Douglas Quintet.

Zasedba Lo cor de la Plana, ki je slovensko občinstvo navdušila leta 2008 z nastopom na Drugi godbi, se bo tokrat predstavila z novim albumom Marcha. Pevska druščina, ki jo sestavljajo Sebastian Spessa, Denis Sampieri, Manu Theron, Benjamin Novarino-Giana, Rodin Kaufmann in Manuel Barthelemy, izvaja sakralne in posvetne tradicionalne pesmi, zapete v okcitanščini. "Pesmi so vseskozi zabavne in polne nepredvidljivih zasukov, njihova poskočna polifonija včasih zazveni kot neujemljivo rapanje, drugič spet kot skrivnostna molitev," je zapisal glasbeni publicist Mario Batelić.

Prvo oktobrsko druženje z glasbo v Klubu CD bo zaznamoval trio pevke in skladateljice Tjaše Fabjančič s projektom Pripovedi. Poetične, tragične in na trenutek tudi bizarne zgodbe Fabjančičeve samosvoje in prepoznavno zazvenijo v osvežilnem koktajlu šansona, ljudske glasbe, glasb sveta, slovenske popevke in izmišljenih tradicij, so zapisali v CD. Trio poleg Fabjančičeve tvorita še harmonikar Borut Mori in kontrabasist Robert Jukič, kot gosta pa se jim bosta na odru pridružila še pianist Michael Lagger in pihalec Patrick Dunst.

V Ljubljano se po lanski predstavitvi četrtega albuma "Featherbrain" 8. oktobra vrača norveška glasbenica Hanne Hukkelberg, tokrat v solo različici. V sklopu cikla bo ponudila novo, intimnejše srečanje z njeno zvočno pokrajino. O glasbenici so v glasbeni reviji Rock Sound zapisali: "Osupljiva izvirnost in poseben čar Hanne Hukkelberg nas prevzameta na vsakem koraku ... Vznemirljivo glasbeno bitje, ki se je pojavilo iz senc neznanega."

Ameriški saksofonist Colin Stetson, ki velja za izjemno intrigantnega izvajalca, se bo v Klubu CD ustavil 15. oktobra. Kot so sporočili iz CD, njegova "osupljiva telesna sinergija z inštrumentom poraja čustveno bogate in polifonske kompozicije, ki vsakič znova prehajajo meje ustaljenega pihalnega muziciranja".

Novi album Medinteran bodo 22. oktobra predstavili Klarisa Jovanović in Della Segodba, v kateri so združeni glasbeniki Vasko Atanasovski, Luka Ropret, Igor Bezget, Žiga Golob, Jelena Ždrale in Marjan Stanić. Album Medinteran ponuja 15 priredb ljudskih pesmi iz sredozemskih dežel, ki jih Jovanovićeva poje v izvirnih jezikih.

Jesenski del cikla bo sklenil kvintet ameriškega trobentača Davea Douglasa, ki je veliko hvale požel z lanskim albumom "Be Still". Douglas slovi po tem, da je v jazz uvedel nove sete za trobento, poleg sodelovanj s številnimi priznanimi glasbeniki, kot je na primer John Zorn, pa beleži tudi sodelovanja z ustvarjalci sodobnega plesa, filma in poezije. Njegov kvintet sestavljajo še saksofonist Jon Irabagon, pianist Luis Perdomo, basistka Linda Oh in bobnar Rudy Royston.