Svet 25.9.2013 5:30

Catherine Deneuve nagrada za življenjsko delo EFA

Bruselj, 25. septembra - Francoska igralka Catherine Deneuve bo prejela nagrado Evropske filmske akademije (EFA) za življenjsko delo na področju filma. Igralka, ki je v svoji karieri zaigrala v več kot 100 filmih, med drugim v filmu Larsa von Trierja Plesalka v temi, bo nagrado prejela na podelitvi nagrad EFA 7. decembra v Berlinu.

Igralka, stara 69 let, se je rodila v igralsko družino, igrati pa je začela s pomočjo sestre Francoise. Zelo kmalu po začetku kariere si je slavo prislužila z vlogami v filmih, kot sta Dežniki iz Cherbourga Jacquesa Demyja in Odvratnost Romana Polanskega.

Kot so zapisali pri EFA, je Deneuveova vedno znova poskrbela za nepozabne filmske trenutke, bodisi kot skrivnostna lepotica, malomeščanska gospodinja ali biseksualna vampirka.

V karieri je sodelovala s filmarji, kot so Jean-Paul Rappenau, Jean-Pierre Melville in Andre Techine. Skozi celotno kariero so igralko večkrat nagradili na festivalih v Parizu, Berlinu, Cannesu in Benetkah. Za vlogo v filmu Regisa Wargnierja Indokina je bila nominirana tudi za oskarja za glavno vlogo.